Hlavní obsah

Vedra mohou způsobit zdravotní potíže

PRAHA

Vedra, která v těchto dnech zasáhla území České republiky, se mohou negativně podepsat na lidském zdraví. Zdravotní potíže se projevují nevolnostmi, kolapsy, bolestmi na hrudi, dušností, úžehy a úpaly. Zdravotníci proto doporučují, aby lidé hodně pili, nezdržovali se na přímém slunci a omezili fyzickou zátěž.

Článek

Lidé by měli vypít až tři litry tekutin denně. Nejvhodnější je voda bez sladících přísad, bez kofeinu či dalších stimulantů, lze pít také vlažné bylinné čaje. Nemocní se zažívacím traktem by měli raději sáhnout po vodě neperlivé. Rodiče by neměli zapomínat na pitný režim svých dětí, ty nejmenší musejí vypít dva litry, větší pak stejně jako dospělí tři litry vody.

Zcela by se pak měli rodiče vyvarovat častých nešvarů a nenechávat děti v uzavřeném autě, a to ani na krátkou chvíli. Teplota ve voze zaparkovaném na slunci se může vyšplhat až na padesát či sedmdesát stupňů Celsia. Lehce pootevřené okénko nedokáže nárůstu vnitřních teplot nijak výrazněji zabránit. Rovněž majitelé zvířat by své miláčky neměli v autech nechávat.

Zrádné sluneční paprsky

V největších vedrech by se měli lidé dále vyvarovat nadměrné fyzické zátěži, a to i při práci na zahradách a chalupách. Velmi důležité, přitom stále podceňované, je také pravidelné používání ochranných krému, a to nejlépe pokaždé, když vyjdeme ven. Největším strašákem léta je vznik kožních nádorů následkem nadměrného slunění. "Výskyt nádorů mateřských znamínek je vyšší hlavně v létě," varoval dermatolog źudovít Sinka.

Lidé s citlivější pletí by měli používat krémy a oleje s ochranným faktorem osm až dvanáct, přičemž kolem poledne by lidé neměli na přímém slunci pobývat vůbec.

Lidé, kteří trpí chronickým onemocněním dýchacích cest nebo onemocněním srdce a cév, by po nejteplejší část dne raději neměli chodit ven. Vycházky by měli přesunout na večer. Omezit vycházky by měli také starší lidé.

Zdravotníci rovněž doporučují nosit volnější a vzdušnější oblečení, nezapomínejte také na pokrývku hlavy - třeba klobouk, šátek či letní čepice. Lidé by si měli vybírat světlé a bavlněné oblečení.

Zvýšené pocení také pomáhá vzniku houbovitých nemocí nohou - plísní. V létě bývá také zvýšen výskyt nemoci Lupus erytematodes. Tato kožní nemoc, která mezi lidmi není moc známá, se vyskytuje především na tváři. Nemocní pak vůbec nemohou na slunce, protože sluneční záření by mohlo ohrozit jejich život.

Reklama

Související témata:

Související články

Přijdou spalující vedra, varují meteorologové

Meteorologové vydali ve středu další varování. Tentokrát ale neupozorňují na bouřky či krupobití, ale na na Česko celkem nezvykle vysoké teploty a nadlimitní...

Výběr článků

Načítám