Hlavní obsah

Smysl má pouze pravidelná péče o pleť

Právo, Jitka Pořízková

Hodně našich prohřešků v péči o pleť zamaskuje make-up, který ji chrání například před únikem hydratace, před poškozením volnými radikály a UV zářením. Je však nezbytné se každý večer odlíčit a pokožce se věnovat i ráno.

Článek

Mnoho žen se domnívá, že voda je to nejlepší a nejlevnější k umytí obličeje a odstranění make-upu. Je to ta největší chyba, kterou můžeme udělat. Voda ho totiž dostatečně nesmyje. Navíc je taková procedura nešetrná a obličej musíme doslova vydrhnout. U žen s citlivou pletí ji voda může dokonce podráždit. Z těchto důvodů je nezbytné mít takové kosmetické přípravky, které kůži snadno odlíčí a dodají potřebnou vodu.

Jejich výběr hraje důležitou roli. Orientovat se v době, kdy je nejen maloobchod, ale i trh profesionální kosmetiky zahlcen množstvím kosmetických značek, není jednoduché.

Je třeba vybrat si takovou značku, o které výrobce poskytne informace a nezapomene ani na složení výrobku. Společnosti vyrábějící velmi kvalitní a účinnou kosmetiku investují totiž nemalé finanční prostředky do výzkumu a vývoje produktů. Využívají přírodní přísady a poskytují na své výrobky záruku.

Pěsticí kosmetiku používáme pouze od jedné kosmetické značky. Jednotlivé řady výrobků jsou vyvinuty tak, aby na sebe navazovaly nejen svou funkcí, ale především použitými přísadami. Jestliže žena používá více různých značek, může dojít k nežádoucím reakcím a následně i k velkému podráždění pokožky. Reakce není vyvolána nekvalitními výrobky, ale jen jejich nevhodným kombinováním.

Kosmetiku vybíráme podle typu pleti

Suchá pleť musí být velmi jemně vyčištěna, ale ne vysušována. Přípravky nesmějí obsahovat žádná mýdla ani alkohol. U mastné pleti je nutné odstranit přebytečnou mastnotu a vyčistit póry. Ženšen a výtažek z okurky jsou velmi účinné přírodní přísady, které umějí kontrolovat také nadbytečnou mastnotu.

Jedním ze stále častěji se vyskytujících typů je citlivá pleť. Ženy s jemnou, citlivou pletí by měly velmi pozorně vybírat kosmetiku. Přípravky musí být speciálně testovány, zbaveny jakékoliv parfemace, která může dráždit pokožku. Naopak musí obsahovat klidnicí a hydratující přísady. Denní krém by ale naopak neměl mít ochranný faktor proti slunci, protože přísady, jež ho tvoří, rovněž mohou v některých případech dráždit kůži.

Jak postupujeme večer

Nejdříve odlíčíme oči speciálním odličovačem. Ten šetrně rozpustí líčidla včetně řasenky. Oči a řasy po odlíčení zůstávají obohaceny o zvláčňující látky.

Dalším krokem je použití čisticího přípravku podle typu pleti. Mohou to být čisticí mléka, gely nebo emulze. Důkladně zbaví pleť nečistot, mastnoty a odstraní make-up.

Nakonec pokožku ošetříme pleťovou vodou. K tomu opět zvolíme přípravek podle typu pleti. Obličej dočistí, osvěží a vyrovná pH pleti. Pleť je připravená pro nanesení krému. Péči zakončíme hydratací a naneseme noční krém na obličej a krk. Toto je poslední krok při večerní péči o pleť.

Co uděláme ráno

Pokud se domníváte, že pouhé opláchnutí obličeje vodou a nanesení denního krému stačí, pak jste na velkém omylu. Musíme si uvědomit, že během spánku je sice pleť v tzv. klidovém, regeneračním režimu, ale přesto vylučuje maz a pot. Právě z tohoto důvodu je důležité pleť ráno opět vyčistit, tonizovat a následně použít denní krém. Jediný úkon, který ráno neprovádíme, je odlíčení očí.

Na takto připravenou pleť začínáme nanášet make-up. Toto jsou základní zásady péče o pleť, které by ženy měly dodržovat každý den a v každém ročním období po celý život.

Reklama

Související témata:

Související články

Časté koupele kůži narušují

Už si asi nedokážeme představit náš život bez drobných, ale důležitých každodenních rituálů, jako je ranní nebo večerní koupel či sprcha. Zejména v létě...

Stárnutí kůže nelze zastavit

V průběhu života se nejen vyvíjíme a rozvíjíme, ale také stárneme. Nedílnou součástí tohoto procesu je i stárnutí kůže. Jde o proces, který nelze zastavit....

Výběr článků

Načítám