Hlavní obsah

Zánět středního ucha není jen nemoc dětí

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zánět středního ucha bývá často mylně považován pouze za dětskou nemoc. U malých dětí se sice objevuje nejčastěji, ale trpět jím mohou i dospělí. Setkáme se s ním i v letních měsících, protože se většinou jedná o komplikaci rýmy či virového zánětu horních cest dýchacích. To si letos, kdy se střídá horko s nízkými teplotami, přivodíme velmi snadno.

Článek

Infekce z nosohltanu projde Eustachovou trubicí do středního ucha. Porušení její průchodnosti způsobí špatnou ventilaci v uchu a následkem podtlaku i zánětu dojde k vyloučení tekutiny. Zvýšený podtlak vyvolává pocit zalehnutí uší. Pokud se dostaví prudká bolest a máme zalehlé uši, nelze očekávat, že se situace vyřeší sama. Je nezbytné co nejdříve vyhledat odborného lékaře.

Okamžitou úlevu přinese pacientovi propíchnutí bubínku, kterému by ale mělo předcházet umrtvení této oblasti. Tím se jednak vypustí hromadící se hnis a také se zabrání dalším komplikacím, včetně samovolného prasknutí bubínku. Lékař pak také rozhodne o tom, zda je,nebo není nutné, aby pacient užíval antibiotika.

Česnek do ucha nepatří

I když se uvedený léčebný postup zdá velmi logický a úplně jasný, je mnoho lidí, kteří si myslí, že se dokážou vyléčit sami. K terapii se používají osvědčené domácí prostředky. K těm nejčastějším patří česnek.

Stačí prý oloupat jeden stroužek a nacpat si ho co nejdál do ucha. Z takovýchto rad mají odborníci velkou "radost". Nejenže česnek poleptá sliznici, ale mnohdy stroužek zkomplikuje situaci i tím, že z ucha skoro nejde vyndat.

Opakované záněty

"Někdy se zánět středního ucha stane chronický, buď se stále opakuje, nebo trápí dlouhodobě. Obvykle je způsoben špatnou funkcí Eustachovy trubice. Jeho další příčinou může také být oslabená imunita. Způsobí ji opakované záněty, které se přenášejí i do ucha. Někdy mohou problémy vzniknout v nose.

Narozdíl od jednorázového zánětu chronický nemusí bolet. V uchu se tvoří hnis, který může vytékat až ven, postižený špatně slyší a s postupem času se vše ještě zhoršuje a uši zaléhají. Pokud tento stav zanedbáme a nepodstoupíme terapii, pak časem slyšíme stále méně a dokonce můžeme o sluch úplně přijít. Ve vzácných případech může probíhat chronický zánět zcela bez příznaků a diagnostikuje ho pouze odborník," uvedl primář oddělení ORL Nemocnice Na Homolce MUDr. Jan Paska.

Při chronickém zánětu středního ucha vznikají velká hnisavá ložiska, která jsou blízko mozku. To je velmi nebezpečné. V krajním případě může dojít k mozkovému abscesu (dutina vyplněná hnisem). Tato závažná komplikace končí až v polovině případů smrtí. Proto je tak důležité zánět nepodceňovat, včas navštívit lékaře, podstoupit potřebná vyšetření a léčit se antibiotiky.

Potrápit dokáže i zvukovod

Ve zvukovodu se nacházejí mazové žlázky, které tvoří ušní maz. Příroda to zařídila tak, že se maz transportním mechanismem dopravuje do ústí zvukovodu. Zdravé ucho se tak čistí samo. Pokud je ale tento transport porušen, maz ve zvukovodu zůstává a brání správné funkci bubínku. Když není odborně odstraněn, může dojít k utvoření mazové zátky a zhoršení sluchu i k zánětu zvukovodu.

Před potápěním na vyšetření:

Každý člověk, který se chce potápět, by měl absolvovat ušní vyšetření, protože stav bubínku je velmi důležitý. Mohlo by se totiž stát, že v hloubce praskne. Studená voda pak nateče do vnitřního ucha a postižený dostane závrať. Přestane se orientovat, ztrácí pojem o tom, kde je nahoře a kde dole. Vzniklé obtíže mohou vyvolat nejen zvracení, ale i další komplikace a postižený může dokonce utonout.

"Lidé, kterým maz zůstává ve zvukovodu trvale, by měli čas od času, a to asi po půl roce, navštívit ušního specialistu a nechat si ho odstranit. Jestliže situaci podcení, pak je prudká bolest, zalehnutí uší, závratě, stavy na zvracení a výtok z ucha rychle nasměrují k lékaři. Ten musí odstranit maz, zvukovod vyčistit a v případě, že už má pacient celkové příznaky, předepsat antibiotika," dodal doktor Paska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám