Hlavní obsah

Kinetóze se lze vyhnout i vysoko nad zemí

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně lidí trpí při cestování dopravními prostředky kinetózou. Je jedno, zda jde o auto, letadlo nebo loď. Cestu si však můžeme usnadnit léky. V lékárně nám poradí nejvhodnější prostředek. Někomu dokonce stačí speciální žvýkačka určená k požití při cestování.

Článek

Pro mnohé z nás je cestování letadlem stále ještě mimořádným zážitkem, mnohdy bohužel nikoli v dobrém slova smyslu. Strach z havárie se nedá překonat žádným rozumovým důvodem. Víme sice, že početně převažují neštěstí na silnici, ale co naplat, když nás při startu přepadne panika.

Někdo se spoléhá na svou šťastnou hvězdu, jiný se raději oddá alkoholu. Ten sice nepříjemné pocity zmírní, na druhé straně kocovina také není ideální. Pokud je však strach z letu opravdu velký, je lepší nechat si předepsat léky na jeho utlumení.

Dbejte na správné jídlo

Abychom cestu překonali pokud možno bez potíží, je dobré v den odletu jíst méně a lehce, žádné majonézové lahůdky a smažená jídla. Jako nejvhodnější nápoj před cestou se jeví neslazený bylinkový čaj.

Nikde také není psáno, že musíme sníst všechno, co nám letuška předloží. Ostatně jídlo při krátkých letech je spíš jen takovou pozorností podniku než nutností zaplnit žaludek. I když na palubě obvykle servírují nápoje s bublinkami, raději od nich dál, společně s nervozitou mohou vyvolat přinejmenším nepříjemné pocity v zažívacím traktu.

Protáhněte se

Cestu letadlem si můžeme také nějak zpříjemnit, například kosmetickou péčí. Přípravky by měly být neparfémované. Ideální jsou osvěžující ubrousky, případně minerální voda ve spreji, které použijeme i na nohy se sklonem k otokům. Z téhož důvodu se nedoporučuje stále nehybně sedět.

Je vhodné se občas protáhnout, narovnat se a využít i omezený prostor ke cvičení, třeba napínat a povolovat jednotlivé svaly, zatáhnout a uvolnit bříško, kroužit kotníky a projít se po palubě.

V případě, že se chceme na cestu letadlem vydat s miminkem, vyplatí se důkladně na všechno vyptat dětského lékaře a nepřehlížet rady, které se vážou k prudkým výškovým změnám. Většina leteckých společností s přepravou kojenců a batolat počítá, takže na palubě většinou nechybějí ani plenky nebo lahvičky s dudlíkem na jedno použití, kdyby na ně maminka náhodou v rámci cestovní horečky zapomněla.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Bojíte se létat?

Anketa

Bojíte se létat?
Ano
37,4 %
Ne
62,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 265 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám