Hlavní obsah

Zdravotní knížky budou od září, zatím pro dobrovolníky

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Zdravotní papírová knížka, kterou začne dostávat prvních sto tisíc dobrovolníků z řad hlavně seniorů od září letošního roku, bude pro ně cennou informací. "V ní přesně najdou, jaký lék kdy mají užívat, a to je zejména pro starší občany velmi důležité," uvedla v pondělí ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

Článek

Prvních sto tisíc knížek budou rozesílat zdravotní pojišťovny vybraným seniorům, kteří trpí více nemocemi od září letošního roku. Když se osvědčí, rozšíří se na všechny obyvatele.

"Děti dostávají zdravotní průkaz, kde se jim zapisují všechny prohlídky a očkování. Něco podobného bude zdravotní papírová knížka pro dospělé. Zavedli ji například v Rakousku, ale i na Slovensku. Právě tam jedna zdravotní pojišťovna vyčíslila úsporu nákladů na léky. Díky zdravotní knížce byly o jednu třetinu nižší," poznamenala ministryně.

Dodala, že zdravotní knížka nebude náhradou zdravotní dokumentace, ale lze ji chápat jako předstupeň budoucí masové elektronické komunikace mezi pacientem a lékařem.

Ve zdravotní knížce budou nejen údaje o užívaných lécích, z nichž bude každý lékař vycházet, ale i osobní nacionále pacienta, jeho krevní skupina, záznamy o očkování a stručný závěr každé návštěvy u lékaře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám