Hlavní obsah

Také játra umějí vyrobit inzulín

Právo, DPA, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Novou šanci pro milióny diabetiků takzvaného prvního neboli dětského typu, kteří jsou životně závislí na injekčním podávání inzulínu, slibuje objev izraelských vědců. Těm se podařilo prokázat, že genově upravená lidská játra jsou schopna tělu dodávat právě inzulín - nezbytný hormon, umožňující rozklad cukrů na energii.

Článek

Jen zlomek cukrovkářů mohl dosud nedostatek inzulínu řešit transplantací slinivky břišní, kde hormon vzniká.

Velkým omezením této metody ale je, že kromě nedostatku vhodných dárců se transplantovaní musejí podrobovat rizikové terapii oslabující obranné imunitní reakce. Příslib vyrábět inzulín z vlastní genově upravené tkáně jater by proto mohl znamenat zásadní obrat v životě diabetiků.

Tým Sarah Ferberové na izraelské Klinice endokrinologie v Tel Hašomeru modifikoval dospělé lidské jaterní buňky (AHL) pomocí pankreatického dvanácterníkového genu PDX-1, který ve slinivce aktivuje beta-buňky k tvorbě hormonu. AHL pak vpravili diabetickým myším, které následně dostávaly potravu bohatou na cukry.

Stav myší se nejenže nezhoršil, ale během asi dvou měsíců se diabetu zbavily. AHL vytvářely mikroskopický granulovaný inzulín podobně jako zdravá slinivka, a to v množství, které odpovídá příjmu cukrů, a vypouštěly ho do krevního oběhu. Postupně se tato schopnost rozšířila na celá játra.

Reklama

Související témata:

Související články

I diabetici by měli sportovat

Bezesporu není život s diabetem (cukrovkou) zcela totožný s běžným životem. Člověk musí své návyky upravit tak, aby mohl žít bez obtíží, musí upravit svůj...

Diabetici už mohou cestovat snadněji

Skoro každý rád cestuje, někdo na chatu, někdo k moři, jiný do Afriky nebo do exotických zemí. Každé cestování, zejména do zahraničí, s sebou přináší různé...

Výběr článků

Načítám