Čokoláda ovlivňuje i neurotransmitery v mozku, odstraňuje napětí a stres a navozuje pocity pohody a klidu. A to vše je ještě umocněno její nezaměnitelnou chutí. Tato tvrzení jsou podložena například výsledky studií pražského Centra pro poruchy metabolismu a výživy.

Důležitou součástí čokolády je kakao, obsahující alkaloidy theobromin a - byť v desetkrát menším množství - také kofein - tedy látky známé svými povzbuzujícími účinky.

Také proti kašli

Výzkumy britských lékařů navíc potvrzují, že theobromin úspěšně potlačuje kašel. Prospěšný vliv čokolády na kardiovaskulární systém potvrdily četné klinické výzkumy - pravidelné užívání malého množství čokolády s vysokým obsahem kakaa snižuje riziko vzniku krevních sraženin.

Aby byl výčet úplný, nesmí se zapomenout ani na ochranu, kterou čokoláda poskytuje našemu tělu před volnými radikály, které jsou považovány za jednu z příčin rakovinového bujení. Jak prokázaly průzkumy pražského Státního zdravotního ústavu, je to především díky látkám ze skupiny bioflavonoidů, které mají výrazné antioxidační účinky.

Tyto příznivé účinky se týkají především hořké čokolády, která má pro svůj vyšší obsah kakaa až dvojnásobnou antioxidační aktivitu.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Máte rádi čokoládu?

Čokoláda je rovněž zdrojem hořčíku, který příznivě působí na funkce mozku. Tento prvek navíc chrání tělo před srdečními chorobami, mrtvicí, vysokým krevním tlakem a ledvinovými kameny a podporuje růst kostí. V kakaových bobech je kromě toho obsažen tryptofan, látka zvyšující hladinu takzvaného hormonu dobré nálady mozku.

Stačí si jen vybrat tu správnou, kvalitní čokoládu a konzumovat ji s mírou. Protože nám tak přinese nejenom dobrou pohodu, ale i oprávněný pocit, že děláme něco užitečného pro své zdraví.