Hlavní obsah

Testy čichu odhalují Alzheimerovu nemoc

Právo, ves
NEW YORK

Test čichových schopností dokáže odhalit sklon stárnoucího člověka k demenci, tedy k Alzheimerově chorobě. A to už v raném stadiu. Zjistil to tým vědců z Kolumbijské univerzity.

Článek

Tento objev může mít pro postižené značný význam. Pokud se totiž choroba diagnostikuje včas, stoupají šance pacienta na to, že se pomocí současné léčby podstatně oddálí těžší a velmi těžká stadia choroby, kdy už člověk přestává být soběstačný.

Na test pochopitelně musí navazovat další vyšetření (paměti, mozku, případně i genetické testy). Ta lékařům umožní, aby získali představu, jestli se skutečně jedná o demenci typu Alzheimerovy choroby. Nemoc ničí v mozku oblasti, které kontrolují paměť, chování a komunikační schopnosti. Nakonec dokáže zlikvidovat celou osobnost.

Američtí vědci vyšli přitom z poznatku, kterého si všimla spousta lékařů: jedním z prvních signálů nástupu demence bývá snížení schopnosti rozeznávat vůně. Na druhou stranu nemusí být úplně vždycky jeho nutným předpokladem. Vědci vybrali desítku vůní a pachů: citrónu, jahody, ananasu, hřebíčku, lilie, mentolu, mýdla, kůže, kouře a přírodního plynu.  

Přesnost výsledků

U lidí ohrožených rozvojem Alzheimerovy choroby zjistili minimální schopnost rozeznat tyto specifické vůně. Všichni tito lidé patřili do skupiny 150 osob s malým či středním poškozením poznávacích schopností (minimal to mild cognitive impairment - MCI). Někteří z nich však zůstali zdraví, u jiných se v plné šíři rozvinula demence, jak je to u MCI běžné.

Vědci ověřovali čichové schopnosti dobrovolníků po dobu pěti let, a to jednou za rok. Pacienti s MCI, u kterých se Alzheimerova choroba rozvinula, dosahovali v čichových testech mnohem horší výsledky než ti, kteří zůstali zdraví. Výsledky testů se ukázaly překvapivě přesné.

Profesor Tim Jacob z britské Cardiffské univerzity vítá čichové testy jako dobrý nápad, ale zároveň upozorňuje na různá úskalí, která mohou jejich objektivitu zkreslit. Například rýma nebo i doba, kdy k testu dochází. Třeba před jídlem je čich mnohem vyhraněnější a citlivější než po něm. Podle doktora Steva DeKoskyho, předsedy lékařského a vědeckého výboru mezinárodní společnosti pro Alzheimerovu chorobu, je nutné kombinovat čichové testy s dalšími diagnostickými metodami i proto, že mnoho starších lidí má problém s tím, aby různé vůně a pachy vůbec pojmenovali.

Mezi deset příznaků, kterými se choroba hlásí, patří: ztráta paměti, která jim brání v normální činnosti, časová a místní dezorientace, zhoršující se racionální úsudek, problémy s abstraktním myšlením a ukládání věcí na nesprávné místo. Objevují se změny v náladě, chování i v osobnosti či ztráta iniciativy.

Reklama

Související články

Kari pomáhá pacientům s Alzheimerem

Výzkumy amerických odborníků naznačují, že koření kari obsahuje látku, která může udržet na uzdě rozvoj Alzheimerovy choroby. Obsahuje totiž účinnou látku...

Nikotin zhoršuje Alzheimerovu chorobu

Američtí odborníci se přesvědčili, že dlouhodobé užívání nikotinu může boj s Alzheimerovou chorobou zhoršovat. Přitom dřívější výzkumy provedené na zvířatech...

Výběr článků

Načítám