Hlavní obsah

Konzumace masa značně zatěžuje organismus

Právo, JAT

Často se stává, že s přibývajícím věkem ztrácíme chuť na maso a postupně začneme jíst spíše vegetariánsky. Nemáme k tomu žádný konkrétní důvod, jenom nám prostě maso nic neříká. Občas si do něj sice kousneme, ale bez valného nadšení.

Článek

Neřadíme se tedy mezi cílevědomé vegetariány, ostatně tento stravovací režim ani striktně nedodržujeme. V konečném výsledku však můžeme dělat ve svém jídelníčku chyby, kterým se poučený vegetarián vyhne.

Pokud nekonzumujeme maso a další potraviny živočišného původu vůbec, vystavujeme se nebezpečí nedostatku železa, vápníku a zinku, organismu chybí vitamín D a B12, nedostává potřebné množství plnohodnotných bílkovin. Tato rizika se minimalizují nebo zcela mizí při pestré lakto-vegetariánské stravě.

Dobrým zdrojem železa se v ní stávají celozrnné obiloviny, rýže, luštěniny, ořechy, žloutek, špenát, kapusta, meruňky, hrušky a mořské řasy. Zinek dodají organismu ovesné vločky, pivovarské kvasnice, listová zelenina, vejce a mléko.

Vodítkem by se nám měla stát pyramida zdravé výživy, kterou vydatně podporuje každodenní fyzická aktivita. Základ jídelníčku tvoří celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce a zelenina. Něco z toho je žádoucí konzumovat v každém jídle. Jednou denně potřebujeme oříšky nebo nějaká semínka (dýňová, slunečnicová, sezamová apod.), rostlinné oleje a mléčné výrobky nebo bílky. Na vrcholu pyramidy, tedy v množství nejmenším, jsou vejce a sladkosti, jež si můžeme dopřát jednou týdně.

Doporučené denní množství tekutin činí i v tomto případě tři litry denně. K alkoholu je třeba přistupovat velmi opatrně.

Při přechodu na bezmasou stravu je třeba zejména v začátcích pečlivě hlídat nejen nutriční, ale také energetický obsah stravy. Znamená to především nezvyšovat přísun tuku, například v různých omáčkách a pomazánkách, a neholdovat příliš sladkým jídlům. Ukázněnost, která přejde postupně ve zvyk, se vyplácí. S rozumným bezmasým stravováním bývá totiž většinou spojen i menší výskyt různých civilizačních onemocnění.

Výzkumy navíc ukazují, že lidé, kteří takto změní životní styl, velmi často zlepšují svou celkovou životosprávu: více se hýbou, nepřehánějí to s alkoholem a dokonce přestávají kouřit. Po určité době pak zjišťují, že je celkem snadné nepouštět si příliš k tělu stresy. Někteří vědci se domnívají, že o výrazné snížení spotřeby masa, popřípadě o jeho úplné vyloučení z jídelníčku, si jednoduše řekl unavený organismus.

Reklama

Související články

Zeleninou a mandlemi na cholesterol?

Významné snížení hladiny cholesterolu v krvi při nízkotučné vegetariánské dietě, obohacené o mandle, ukázaly výsledky odborného testu univerzity v kanadském...

Vegetariánství může v těhotenství škodit

Těhotné ženy, které jsou vegetariánkami a svých stravovacích návyků se nehodlají vzdát ani v době těhotenství, zřejmě ohrožují zdraví svých nenarozených dětí....

Výběr článků

Načítám