Hlavní obsah

Únavě je možné předejít

Právo, Jana Herodková

Pod pojmem únava si každý představí něco jiného. Někdo ji vidí jenom jako pokles výkonnosti, jiný si představí tu, která přichází s koncem zimy. Zvýšená únava se ale také objevuje po infekčních onemocněních, hlavně virozách, po větších stresech nebo změně prostředí. Provází celou řadu chronických onemocnění. Například štítné žlázy a může být i prvním projevem počínající alergie. Proto je vhodné v případě, že trvá déle, vyhledat lékaře.

Článek

Jak rychle se s ní vypořádáme, záleží většinou na nás. Naše řešení však bývají většinou extrémní. Někdo raději nedělá nic, aby se zbytečně neunavil, a neuvědomí si, že tím klesne jeho výkonnost ještě více. Druhým extrémem jsou lidé, kteří si únavu nepřipouštějí, pracují dál a víc. Organismus však takovou zátěž dlouho nevydrží.

Přichází s jarem

"Příčina jarní únavy dosud nebyla jasně definována. Určitě ji však nelze zužovat pouze na nedostatek vitamínu C. I když je jasné, že zimní jídelníček není zdaleka tak pestrý jako v létě či na podzim. Většinou bývá chudý na dostatek ovoce a zeleniny a naopak obsahuje více tučných jídel a masa. Na jarní únavě se podílí i činnost štítné žlázy. Musíme také vzít v úvahu, že i organismus zdravého člověka se hůře vypořádává s rychlými změnami teplot, stejně jako systém nervový a endokrinní," vysvětluje MUDr. Helena Marečková, CSc.

Její další příčinou je dlouhodobý nedostatek slunečního svitu, který způsobuje někdy depresivní nálady, jindy se projeví pouze únavou. esmíme ovšem zapomenout ani na fakt, že podzim a zima jsou největší zátěží pro náš imunitní systém. S drobnými virózami se vypořádá, ale zapojení obranyschopnosti těla vnímáme velmi často právě jako zvýšenou únavu.

Pročistit organismus

S jarní únavou tedy musíme počítat a snažit se jí předejít. "Stravovací návyky se mění jen velmi těžko, ale měli bychom se poučit od našich předků, kteří právě na počátku jara drželi půst. Změna jídelníčku však mnohdy paradoxně vede k zažívacím obtížím, takže je dobré nějakým přípravkem trávení pomoci. Ideální je pročistit organismus a podpořit funkci jater i ledvin. To nám ji pomůže překonat.

Nesmíme zapomínat ani na zvýšený příjem vitamínu C, který je důležitý pro boj s infekcemi. Podceňovat se nevyplatí ani pohyb, mnohdy stačí jen pravidelné procházky. Při pohybu dochází k vyplavování endorfinů, které pomohou překonat depresivní nálady z nedostatku slunce," dodává dr. Marečková. Nejdůležitější ale je odhodlat se začít. Pokud spojíme očistnou kúru se změnou stravování s pohybem, pak se naše nálada brzy zlepší a únava ustoupí.

Osvědčila se očistná kúra

Organismus je také třeba očistit od toxických látek, které přijímáme potravou a dýcháme z ovzduší. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhneme, je právě očistná kúra. V tomto případě podpora trávení a vylučování.

Staletí prověřila účinky lopuchu, řešetláku, smetanky, jetele, česneku a ostropestřce mariánského. Jejich účinky znaly a ověřily si také naše babičky. Pokud přidáme ještě výtažek ze sladkovodní řasy chlorelly, prospějeme imunitě a metabolismu.

Každá bylinka působí jinak

  • Ostropestřec mariánský chrání játra před poškozením. Jeho účinků využívá i současná medicína. Játra totiž zodpovídají za odstranění většiny škodlivých látek z těla, a proto také nejvíce trpí poruchami životosprávy. Jenom připomínáme, že další toxické látky vznikají během látkové přeměny, a tak játra zatěžujeme vlastně vždy. I když jíme dietně, a také tehdy, pokud nejíme vůbec nic a tělo čerpá z vlastních zásob. Poruchy trávení patří již dávno mezi civilizační nemoci a doprovázejí všechny změny stravování. Průjem či zácpa znepříjemní mnohdy zahájení diety, a to nás může odradit od změny jídelničku. Trávení zlepšíme a tvorbu žaludečních šťáv podpoříme smetankou.
  • Řešetlák má žlučopudné účinky a prospěje také hladkým svalům tlustého střeva, a proto se používá jako mírné projímadlo.
  • Jetel luční má zase spíše opačný efekt.
  • Česnek se používá jako přírodní antibiotikum. Jestliže začneme měnit své stravování, mění se naše trávení a tím i střevní flóra. Škodlivé bakterie ničí právě česnek.
  • Další důležitou látkou upravující střevní mikroflóru je inulin, který obsahuje lopuch a smetanka. Kromě toho smetanku ocení také ledviny a používá se i na záněty močových cest. Zabraňuje také hromadění škodlivých látek v těle a zadržování vody.
  • Mírné močopudné účinky má lopuch, který upravuje činnost trávicího traktu, reguluje hladinu cholesterolu a jiných tuků v krvi, příznivě působí u cukrovky a zvyšuje vylučování škodlivých látek stolicí.
  • Chlorella obsahuje celé spektrum vitamínů, minerálů a stopových prvků, působících jako antioxidanty.

Reklama

Související články

Na únavu je guarana lepší než káva

Káva, kterou lidé pijí, aby zdolali únavu, většinou překyselí žaludek. Výtažky z guarany, jihoamerické rostliny, přitom účinkují stejně jako silná káva,...

Tělo potřebuje důkladné probuzení

Na mnohé z nás už začíná doléhat tradiční předjarní únava, kterou by nejlépe rozehnal týden dovolené na horách nebo jinde v přírodě. Pokud to není možné,...

Výběr článků

Načítám