Hlavní obsah

Moderní šetrné léčby prostaty

Právo, Petr Veselý

Nezhoubné bujení prostaty (BHP) ztrpčuje život celé polovině šedesátníků. Mají problémy s močením, a právě ty je obvykle doženou k lékaři. Společně s jejich manželkami, které budí ze spaní při nočních cestách na toaletu. Proto by muže mohly zajímat moderní šetrné metody léčby. Dokážou potíže zmírnit, nebo dokonce odstranit.

Foto: Profimedia.cz

Nezhoubné bujení prostaty ztrpčuje život celé polovině šedesátníků.

Článek

Na jednu ze zajímavých metod upozornil nedávno anglický deník Daily Mail. Představuje minimálně invazivní zákrok, který lékaři dělají v lokálním znecitlivění, a jak upozornil britský deník, teď už i ambulantně.

Zavedou do močové trubice speciální endoskopické zařízení. Z něj pak v oblasti, kde je prostata, vystřelí do znecitlivělých tkání jakési kovové kotvičky. Tři na jednu stranu, tři na druhou.

Kotvičky proniknou močovou trubicí, ale i prostatou, která ji obklopuje. A tkáň tohoto orgánu stáhnou. Tím ji zmenší a zároveň uvolní močovou trubici.

Výhody a nevýhody zákroku

Protože mě metoda zaujala, zajímal jsem se víc o její přednosti a nedostatky, ale i o to, kdy se objeví v ČR. Nespornou výhodou je to, že jde o metodu šetrnou. Nevyžaduje navíc žádnou dlouhou rekonvalescenci, pacient jde hned ten den domů.

Její vedlejší účinky, například pálení při močení nebo třeba lehké krvácení, pokud kotvička protne některou z cév v tkáních, jsou přechodné a nijak dramatické. Obvykle odezní během dvou až tří týdnů. Problémy s močením vyvolané bytněním prostaty zmírní prakticky okamžitě. Operace také nijak nenarušuje sexuální funkce pacienta.

Nevýhodou je to, že neřeší základní problém, tedy bytnění prostaty, které obvykle dál pokračuje, což časem může znamenat návrat potíží. Metodu také nelze použít u všech pacientů. Hodí se spíš pro ty s málo zvětšenou prostatou. A nelze ji dělat v případech zvětšeného středního laloku prostaty, což je víc než u třetiny pacientů.

Komplikací je i to, že nerezová šicí složka zkresluje vyšetření na magnetické rezonanci a ztěžuje využití rezonance třeba při podezření na rakovinu prostaty. Navíc zhruba u třetiny pacientů nezafunguje metoda ideálně a je nutný opakovaný nebo jiný chirurgický zákrok.

Případně urolog musí znovu nasadit léky na zbytnění prostaty. To jsou asi hlavní důvody, proč se u nás zatím neuvažuje o jejím zavedení.

Operace horkou párou

V průběhu příštího roku by se u nás měla objevit jiná šetrná metoda. Využívá vodní páru a provádí se pouze v místním znecitlivění.

Urolog zavede do močové trubice endoskop, z něj se vysune sonda, která vnikne do určitých míst v prostatě. Lékař do nich aplikuje sterilní vodní páru. Ta způsobí zánik buněk, ale i to, že se prostata během několika týdnů výrazně zmenší. S tím zmizí i problémy, které doprovázejí její zbytnění.

„Výhodou této metody je, že vyvolá kontrolovaný zánik ohraničeného množství tkáně díky způsobu, jakým šíří tepelnou energii,” vysvětluje prof. Dalibor Pacík, přednosta Urologické kliniky FN Brno-Bohunice.

Její nežádoucí účinky jsou mírné až střední. Jde hlavně o lehký diskomfort při močení a lehké krvácení do moči. Zpravidla odezní během pár týdnů. „Urologové provádějí zákrok v lokální anestezii, ambulantně a mohou ho i zopakovat, pokud by se prostata začala znovu zvětšovat,” říká profesor Pacík.

„Navíc nenarušuje sexuální funkce pacienta a lékař ji může použít i tehdy, když má zvětšený střední lalok prostaty.” Novou metodu si vyzkoušel v praxi, protože vedl na urologické klinice v Brně tým, který se podílel na mezinárodní klinické studii. Na základě jejích výsledků schválili tento typ operace v USA a pak i v některých zemích Evropy.

Jak se bujení prostaty projevuje

„Nezhoubné bujení prostaty obvykle neohrožuje život pacienta, ale může mu ho hodně znepříjemnit,” říká profesor Pacík.

Obvykle se hlásí:

  • Problémy se začátkem močení a zdlouhavým odkapáváním na konci potřeby.
  • Slábnoucí silou proudu moči nebo jejím přerušovaným proudem.
  • Častější potřebou močit, případně naléhavějším či dramatickým nutkáním na malou.
  • Močení jednou a vícekrát za noc.
  • Pocitem nedostatečně vyprázdněného močového měchýře.

V případě, že lékař diagnostikuje u pacienta BHP, musí ho vyšetřit i na rakovinu prostaty, aby tuto nemoc vyloučil, zdůrazňuje profesor Pacík.

Kdy vyhledat urologa

Zmíněné příznaky se u postižených mužů objevují v různých kombinacích a v různé intenzitě. Čím dřív s nimi zajdou k urologovi, tím menší problémy lékař musí obvykle řešit. Může pacientovi předepsat léky a doporučit změnu životního stylu. Ty často dokážou bytnění prostaty významně přibrzdit a zmírnit příznaky BHP.

Navíc lékař lépe odhadne, kdy už tato opatření nestačí a je nutná operace. Těch existuje celá řada. Nechte si od urologa vysvětlit jejich přednosti a nedostatky. Řadu mužů zajímá i to, jak velké u nich hrozí riziko, že naruší jejich sexuální funkce. U některých zákroků opravdu hrozí, i když jen v malé míře.

BHP v různě rozvinuté fázi trápí v ČR 50 procent šedesátníků a 70 až 90 procent sedmdesátníků.

„Nemocné navíc neohrožují jen potíže s močením, ale také vyšší riziko vzniku močových kamenů a infekcí močových cest,” zdůrazňuje profesor Pacík. „V krajním případě, když se tyto cesty uzavřou, jim hrozí těžké poškození ledvin.”

Jak jste na tom vy

Na internetových stránkách www.mojeprostata.cz najdete vedle užitečných informací také jednoduchý test.

Když ho vyplníte, program výsledky vyhodnotí a oznámí vám, jak jste na tom s rizikem BHP. Na stránkách také najdete kontakty na nejbližší urology.

Během jedné návštěvy vyřídit dvě věci

Každý muž po padesátce by měl zajít jednou ročně k urologovi. Zdravotní pojišťovny hradí pacientům prohlídku, která se snaží zachytit zhoubné nádory prostaty. Muž při té příležitosti může probrat s lékařem, jak je na tom s BHP.

Nezhoubné bujení prostaty s tím zhoubným nijak nesouvisí, jsou to dvě různé nemoci. Ale je možné mít obě najednou.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy by měly ženy padesátníků zpozornět

Kolem padesátky se u mužů začínají objevovat první zdravotní problémy. Bohužel muži je rádi bagatelizují a je tak na ženách, aby je k návštěvě lékaře přiměly....

Výběr článků

Načítám