Hlavní obsah

Čím pohostit přátele při letním posezení

Novinky, Dana Sokolová

Léto je dobou setkávání s přáteli při posezení na terase, při pikniku nebo grilování. Tyto příjemné chvíle strávené s těmi, které máte rádi, jsou často spojené s dobrým jídlem a osvěžujícími letními drinky. Vyzkoušejte s námi hned několik receptů.

Foto: Profimedia.cz

Zahradní party se bez dobrého jídla neobejde.

Článek

Bruschetta s piniovými oříšky

Foto: VitaNut

Bruschetta s piniovými oříšky

INGREDIENCE

  • 1 ciabatta
  • 4 větší vyzrálá rajčata
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej na potírání
  • piniové oříšky podle chuti

POSTUP:

  • Pečivo nakrájíme na plátky, ty opečeme na pánvi do zhnědnutí.
  • Mezitím si připravíme rajčatovou směs.
  • Rajčata nakrájíme na drobné kostičky, bazalku najemno nasekáme a spolu se solí a pepřem důkladně, ale zlehka promícháme. Na závěr přidáme nadrobno nakrájený česnek a opražené a nadrcené piniové oříšky.
  • Po vyndání z pánve potřeme olivovým olejem a bohatě nazdobíme rajčatovou směsí.
  • Na závěr posypeme praženými piniovými oříšky a můžeme podávat.

Krémová kulajda se zastřeným vejcem a čerstvým koprem

Foto: Spa hotel Laterna

Krémová kulajda se zastřeným vejcem

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele
  • 200 g celeru
  • čerstvý kopr
  • sterilované hříbky
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 250 ml smetany
  • 750 ml vývaru nebo vody
  • ocet
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Oloupeme cibuli a očistíme kořenovou zeleninu.
  • Cibuli i zeleninu nakrájíme nadrobno a orestujeme dozlatova na másle.
  • Zalijeme vývarem, smetanou a uvaříme doměkka.
  • Rozmixujeme a ochutíme solí a pepřem.
  • Ve vroucí vodě s octem připravíme zastřená vejce (cca 4 minuty). 
  • Do talíře vložíme zastřená vejce, sterilované hříbky a vše zalijeme krémovou kulajdou. Ozdobíme čerstvým koprem.

Grilované halloumi s melounovým dipem

Foto: Bouquet

Grilované halloumi s melounovým dipem

INGREDIENCE

  • 1/4 melounu (200 ml v tekutém stavu)
  • 200 g sýru halloumi
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce papriček chipotle adobo
  • 1 lžíce nasekané máty
  • kůra a šťáva z limetky
  • olivový olej
  • sůl a pepř 

POSTUP:

  • Nejdřív si vyrobíme melounový dip. Meloun nakrájíme, dáme do mixéru a rozmixujeme.
  • Přendáme na pánev, přidáme cukr, přivedeme k varu, stáhneme teplotu a vaříme, dokud se nezredukuje omáčka na jednu třetinu. Potrvá to asi 5 minut.
  • Poté necháme lehce vychladnout, vmícháme zakysanou smetanu, papričky chipotle a nasekanou mátu.
  • Přendáme do hluboké nádoby a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, šťávou a kůrou z limetky.
  • Dip podáváme s ogrilovaným sýrem halloumi.

 Vepřová kotleta z mangalice a coleslaw s křenem od kuchaře Huga Hromase

Foto: Bio farmy

Vepřová kotleta z mangalice

INGREDIENCE

  • 4 bio vepřové kotlety z mangalice (plemeno prasete, které má velmi chutné, šťavnaté maso a zdravější tuk)
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • lžíce soli
  • lžička uzené papriky
  • několik snítek čerstvého oregana
  • 2 bio jablka
  • 2 bio mrkve
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 citron

POSTUP:

  • Vepřové bio kotlety několik hodin před grilováním vyndáme z chladničky, aby získaly pokojovou teplotu.
  • V misce si smícháme vinagretu: sůl rozpustíme ve vinném octu, přidáme uzenou papriku a pomocí metly vyšleháme s olivovým olejem.
  • Nastrouhaná jablka, křen a mrkve spojíme s majonézou, dochutíme solí a citronovou šťávou.
  • Na grilu pomalu opečeme vepřové kotlety dozlatova (nejméně 5 minut z každé strany). Než kotlety sundáme z grilu, potřeme je z obou stran vinagretou a necháme zprudka projít ostrým plamenem na grilu (aby se odpařil ocet).
  • Podáváme horké kotlety se salátem coleslaw.

 Grilovaná bulgurová kroketa se sýrem

Foto: lafood.cz

Grilovaná bulgurová kroketa se sýrem

INGREDIENCE

  • 100 g bulguru
  • 40 g čočky beluga
  • 40 g mrkve
  • 40 g řapíkatého celeru
  • 3 ks vajec
  • 60 g sýru
  • 100 g strouhanky
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 ml mléka
  • zeleninový vývar
  • česnek
  • sůl
  • italské bylinky

POSTUP:

  • Bulgur a čočku uvaříme a necháme vychladnout.
  • Mrkev a řapíkatý celer nasekáme nadrobno, přidáme nastrouhaný sýr, vejce a vychladlý bulgur s čočkou beluga.
  • Vše zamícháme a dochutíme solí a zeleninovým vývarem.
  • Pokud je směs potřeba zředit, přilijeme trochu mléka.
  • Tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu.
  • Grilujeme nejlépe na grilovacím tácku, případně hladké ploše grilu.
  • Podáváme přelité dipem ze zakysané smetany, italských bylinek a česneku, talíř dozdobíme letním salátkem.

Petrželové pesto

Foto: Electrolux

Petrželové pesto

INGREDIENCE

  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • 25 g vlašských ořechů
  • 250 g polosušených rajčat
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 hrníček čerstvé petržele
  • 125 ml extra panenského olivového oleje
  • 25 g parmezánu

POSTUP:

  • Rajčata zbavíme oleje a chilli papričky pecek.
  • Všechny ingredience vložíme do nádoby a rozmixujeme.

Ovocná bowle

Foto: archív firmy

Ovocná bowle

INGREDIENCE na 4 porce

  • 1 lahev 0,75 l sektu Rotkäppchen Sec
  • 0,5 l jablečného džusu
  • 250 g jahod
  • 250 g malin
  • 250 g borůvek

POSTUP: 

  • Sekt, džus i ovoce vychladíme.
  • Ovoce umyjeme a vložíme do mísy, jahody rozpůlíme, borůvky a maliny můžeme do mísy vložit vcelku.
  • Do mísy s ovocem nalijeme vychlazený sekt a džus a promícháme.
  • Bowli můžeme ozdobit květy.
  • Rozdělíme do sklenic, ozdobíme květy a ihned podáváme.

 Panna cotta s pistáciemi

Foto: mlekovaszdravi.cz

Panna cotta

INGREDIENCE

  • 700 ml smetany 30%
  • 160 g cukru krupice
  • 250 g tučného jogurtu
  • 2 vanilkové lusky
  • 4 plátky želatiny

POSTUP:

  • Želatinu rozpustíme.
  • Cukr rozpustíme ve smetaně s vydlabanou vanilkou.
  • Poté spojíme s želatinou a lehce smícháme s jogurtem a nalijeme do formiček.
  • Podáváme vychlazené s lesním ovocem a ozdobíme sekanými pistáciemi.

Krém s lesním ovocem

Foto: mlekovaszdravi.cz

Krém s lesním ovocem

INGREDIENCE

  • 250 g ricotty
  • ½ l mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 3 lžíce cukru
  • hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
  • šlehačka

POSTUP: 

  • V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr.
  • Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs.
  • Vaříme 2 minuty.
  • Ricottu dáme do mísy a po částech zašleháváme mírně vychladnutý pudink.
  • Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám