Hlavní obsah

Odkládáte zvonění budíku? Nedělejte to

Novinky, bok

Ranní vstávání nepatří zrovna mezi oblíbené činnosti. Čím dříve musí člověk opustit postel, tím hůř. Nelze se proto divit, že mnozí po zazvonění budíku odloží zvonění ještě o pár minut, jen aby si ještě trochu oddechli. Podle odborníků to ale z hlediska zdraví není ideální řešení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Že nepříjemné zaklapávání budíku a jeho přenastavování, aby zvonil znovu až za pár minut, nepatří mezi nijak výjimečné činnosti, dokládá například britská studie, která uvádí, že tak minimálně jednou každé ráno činí neuvěřitelných 82 procent Britů.

Málokdo si ale ve snaze ještě pár minut přispat uvědomuje, co opětovné šokové stavy navozené zvoněním budíku dělají s lidským organismem.

„Z naší studie jasně vyplynulo, že vypínání a opakované zvonění budíku má negativní vliv na mentální zdraví člověka,” uvádějí pro server Independent autoři studie, neurovědec Matt Janes a profesor psychologie Michael Banissy.

Nárůst stresu

„Moderní doba jednoznačně nastavila bezprecedentní úroveň stresu. Náš mozek a tělo se s ním nedokážou dostatečně poprat. Není proto divu, že má tolik lidí potíže s mentálním zdravím,” popsal Matt Janes.

Jak je uvedeno ve zprávě, lidský autonomní nervový systém kontroluje všechny fyziologické a biochemické procesy v těle. Tento systém se skládá ze dvou větví - jsou jimi sympatikus a parasympatikus, které pracují v tandemu.

Jak vysvětluje doktor Janes, lze podle funkcí těchto větví lidi rozdělit na tři typy - s dominantní částí sympatiku, s dominantní částí parasympatiku nebo s vyváženým metabolismem.

Pro první skupinu, která bývá obecně častěji ohrožena úzkostí, depresí a zvýšeným tlakem v návaznosti na úroveň stresu, může být opakované „típání” a zvonění budíku faktorem, který bude stát za nárůstem hladiny stresu, čímž dojde k přetížení systému. To se následně může projevit navazujícími fyzickými či psychickými potížemi.

Negativní účinky stejného chování mohou pociťovat i lidé s převažující částí parasympatiku, kteří jsou podle odborníků náchylnější k melancholické depresi, a to právě ve chvílích, kdy jsou vystaveni opakovaným stresorům, právě třeba v případě odkládaného a opakovaného zvonění budíku. Ani pro ně tak není podobné chování přínosné.

Kvalita spánku 

Odkládané ranní zvonění budíku má podle odborníků jednoznačně spojitost s kvalitou spánku. Pokud tak činíme, je to převážně proto, že nejsme dostatečně odpočatí a z postele se nám jednoduše nechce.

Aby tento zlozvyk člověka přešel a zbavil se ho (čím dříve, tím lépe), je vhodné se zaměřit na celkové prostředí a spánek jako takový. Jaký máte vzduch v ložnici, co polštáře a deka? Chodíte pravidelně spát, stravujete se zdravě?

To vše jsou indicie, které ve výsledku vedou ke zdravějšímu a kvalitnímu spánku, jenž poskytne organismu dostatek času na regeneraci, a člověk tak každé ráno nebude nucen odkládat zvonění budíku, aby se „dospal”.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Odkládáte zvonění budíku?
Ano, i několikrát
57,2 %
Občas
9,4 %
Ne
33,4 %
Celkem hlasovalo 2912 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Osm důvodů, proč bychom raději měli spát nazí

Spánek je v životě každého člověka důležitý. A to nejen jeho délka, výrazný vliv mají i další okolnosti - například v jakém prostředí a v čem spíte. Pokud si...

Výběr článků

Načítám