Hlavní obsah

Vynechávat snídani kvůli rannímu shonu je velká chyba

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí vynechává snídani. Nutí je k tomu ranní shon a nedostatek času. A to je velká chyba. Vyvážená snídaně je totiž nejen dobrým startem do nového dne, ale i zdrojem energie na celé dopoledne.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud ráno řádně nezasytíme žaludek, tělo bude vysílat signály, že má hlad. V důsledku toho pak odpoledne sníme vše, co nám přijde pod ruku,“ tvrdí nutriční poradkyně Kristýna Ostratická.

Podle ní, i když jsme ráno v časovém presu, zvládneme si na cestu do práce připravit například ovocné smoothie. Do něho přidáme jogurt a nejrůznější semínka, čímž doplníme všechny složky, které by měla vyvážená snídaně obsahovat. V takové snídani jsou pak zastoupeny jak pomalé cukry, které nám dodají energii na celé dopoledne, tak i bílkoviny, tuky a vláknina,“ dodává Ostratická.

Málo pijeme 

Tělo tvoří ze 75 % voda. V průběhu noci se organismus postupně odvodňuje, proto je třeba se hned po probuzení napít, a to i v případě, že nemáme žízeň. Dehydratace totiž snižuje fyzickou i psychickou výkonnost člověka.

Než tedy začneme zahánět hlad, je vhodné vypít 0,3 až 0,5 litru vody. Tělu tak nahradíme tekutiny, které spotřebovalo v noci, a zároveň nastartujeme metabolismus, čímž usnadníme práci našemu trávicímu traktu.

Snídáme „špatné“ sacharidy

Vhodným ranním nápojem je neslazený čaj, čistá neperlivá voda pokojové teploty nebo zředěná ovocná či zeleninová šťáva.

Pokud ráno cvičíme, je doplnění tekutin ještě důležitější. I nízká dehydratace totiž může zvýšit únavu a riziko zranění.

Sacharidy jsou nedílnou součástí ranních jídel. Najdeme je v ovoci, pečivu nebo cereáliích. Je však potřeba zvolit ty správné. Potraviny s vysokým glykemickým indexem (tj. vysokým množstvím cukru) se sice tráví rychle, ale tím zároveň způsobují i rychlý pokles energie. Patří mezi ně například sladké pečivo, pečivo z bílé mouky nebo různé slazené limonády.

Naopak potraviny s nízkým glykemickým indexem zasytí a dodají energii na delší dobu. Je to například celozrnné pečivo, ovesné kaše nebo cereálie s vysokým obsahem vlákniny či ovoce.

Vlivem všudypřítomné reklamy se v poslední době představa zdravé snídaně zhmotnila v misku lákavých křupavých cereálií, celozrnných sušenek či ochucených kaší. Pokud si ale přečteme složení těchto produktů, často nás překvapí, kolik obsahují přidaných cukrů.

Příliš mnoho kofeinu

Ranní káva nebo černý či zelený čaj nejsou na škodu, dopřejeme-li si jeden či dva šálky. Jakmile však dávku zvýšíme, obvykle nás začne „honit mlsná“ a chceme si dopřát něco sladkého.

Anketa

Šidíte snídani?
Nikdy, snídaně je základ
58 %
Občas ji nestihnu
11,8 %
Skoro nesnídám
30,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 704 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám