Tradiční čínská medicína označuje střevo jako řídící orgán všech činností v těle, přikládá mu větší důležitost než třeba srdci, játrům, mozku. Jinými slovy řečeno, když zlepšujete střevní flóru, posilujete imunitu organizmu. Tomu v poslední době začíná přitakávat i západní věda.

Je prokázáno, že střevní nerovnováha způsobená antibiotiky negativně ovlivňuje zdraví celého organismu, způsobuje např. chronický zánět žaludku či střev, kandidózu, průjem nebo zácpu, alergie, poruchy imunity a podobně.

Kromě bylin se vyplatí zařadit do jídelníčku i probiotika. Jezte jogurty, jogurtové nápoje, kefír, kysané zelí, rychlokvašené okurky apod. Probiotika ve formě prášků vám k antibiotikům nabídnou i v lékárnách.

Brusinka

FOTO: Profimedia.cz

Tento vynikající keřík prospívá organismu celkově, včetně trávicího systému. Brusinkový macerát z pupenů se doporučuje při chronické zácpě i průjmech způsobených antibiotiky. Výtažky z brusinek působí dezinfekčně.

Brusinku také doporučuje po antibiotikách fytoterapeutka Jarmila Podhorná společně ve směsi pupenů dubu, černého rybízu, lnu setého a olše s betaglukanem. Tato kombinace posiluje imunitu, celou trávicí soustavu a potlačuje vývoj škodlivých mikrobů.

Len setý

FOTO: Profimedia.cz

Jeho semínka fungují jako spolehlivý čistič střev, ale je třeba dodržet přiměřené dávkování a zapíjet je větším množstvím tekutin. Semínka byste neměli nikdy užívat nepřetržitě déle než týden!

Kúru (třikrát denně rozkousejte polévkou lžíci semen a zapijte), která pročistí střevo, zlepší střevní sliznice a nastartuje metabolismus, si ordinujte maximálně na tři až pět dnů. Třetí den si můžete dávku mírně zvýšit. A pozor – pokud si semínka namelete či rozdrtíte, musíme dávku ihned spotřebovat, protože rychle podléhají oxidaci (žluknou).

Česnek

FOTO: Profimedia.cz

Jak česnek medvědí, tak i setý mají antibakteriální a protiplísňové účinky. Díky sirným sloučeninám, které obsahují, ozdravují střevní flóru, léčí infekční průjmy, likvidují střevní parazity.

Užití česneku v čerstvém stavu často vyvolává nevolnost nebo zvracení, vhodnější je jeho kombinace s mlékem, denní dávka přitom může činit až 12 g. Posledním nejnovějším trendem je přidávání česnekového výtažku do jogurtu nebo kefíru, kde působí spolu s laktobacily a významně ovlivňuje trávicí soustavu, tedy i střeva.

Nejvhodnější je ale česneková tinktura. Česnek je každému dostupný, proto ho přidávejte co nejčastěji i do jídel.

Lopuch větší

FOTO: Profimedia.cz

Jeho kulovitý kořen je bohatý na inulin, což je vynikající potrava pro takzvané přátelské bakterie v oblasti tlustého střeva (např. důležité bakterie Lactobacillus biffidus).

Látky z lopuchu zlepšují střevní prostředí, podporují růst příznivých bakterií a snižují počet těch „špatných“, jež způsobují infekce. Můžete si naordinovat kúru ze sušeného kořene lopuchu formou odvaru (dvě kávové lžičky sušeného kořene pět minut povařte ve 4 dcl vody, poté sceďte, pijte čtyřikrát denně 1 dcl). Pomůže detoxikaci a zároveň harmonizaci střeva i celého trávicího ústrojí.

Kopretina řimbaba

FOTO: Profimedia.cz

Je skvělým analgetikem proti migréně, ale pozitivní vliv prokazuje i na střevní sliznice a střevní záněty včetně Crohnovy nemoci. Proto je také doporučována jako jedna z bylin po užívání antibiotik.

Pomůže získat správnou rovnováhu ve střevní mikroflóře a posílit imunitu, která s naším střevem úzce souvisí.

Penízovka

FOTO: Profimedia.cz

Tato houba se řadí mezi přírodní antibiotika, stimuluje regenerační procesy v těle a její pravidelná konzumace dokáže pozitivně ovlivnit „čistotu“ střev.

Penízovka působí proti bakteriím Escherichia coli a plísním Candida albicans. Tato plíseň je obzvlášť nebezpečná, protože se spolupodílí na vzniku celé řady rakovinových onemocnění a její růst podporuje právě časté podávání antibiotik.

Heřmánek pravý

FOTO: Profimedia.cz

Jde o nejoblíbenější a nejčastěji používanou léčivku. Pozitivně působí na záněty trávicího ústrojí, peptické vředy a zabraňuje nadýmání. Pravidelné popíjení heřmánkového čaje napravuje střevní flóru, potíže s trávením a stolicí. Uvolňuje křeče, působí protizánětlivě, dezinfekčně.

Vynikající a ještě účinnější je ve směsi: 10 g květu heřmánku, 30 g oddenku puškvorce, 10 g kmínu, 40 g listů máty peprné a 10 g nati pelyňku (dvě lžičky směsi zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte čtvrt hodiny odstát, pijte jednou až dvakrát denně). Čaj prospívá všem sliznicím trávicího ústrojí.

Jilm

Pro léčebné účely se používá hlavně kůra stromu. Látky v ní obsažené zaručují správnou konzistenci stolice, dezinfikují střevo a normalizují bakterie pro tělo potřebné. Celkově jilm působí proti mnoha bolestivým a zánětlivým stavům těla.

Může se vám hodit na Seznamu: