Hlavní obsah

Co se děje s tělem, když vás práce nenaplňuje a musíte se do ní nutit

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk má občas dny, kdy se mu nic nechce, jeho práce mu připadá zbytečná a vůbec se do ní netěší. Pokud vás ale tyto pocity doprovázejí každý den, je na čase se zamyslet nad změnou zaměstnání. Nenaplňující práce totiž může způsobit vážné zdravotní komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S dlouhodobou nespokojeností se zaměstnáním si tělo poradí po svém. Začne vysílat jasné signály, které značí, že je nejvyšší čas zvolnit a porozhlédnout se po jiné pracovní nabídce. Jak poznat, že je toho na vás příliš?

Máte problémy se spánkem

„Nejčastějším problémem, který značí, že je tělo přepracované, je nespavost,” říká klinická psycholožka Monique Reynoldsová pro Huffington Post a dodává, že pacienti si často stěžují na problémy s usínáním, protože jejich mysl jede nepřetržitě na plné obrátky a oni tak nemohou usnout. Nebo se probudí uprostřed noci a přemýšlejí nad pracovními úkoly.

„Několik bezesných nocí sice neznamená okamžitě problém, nicméně je dobré dávat si pozor. Pokud je totiž nespavost svázaná vyloženě s pracovním vytížením, je to znamení, že se pro vás pracovní stres stal toxickým,” dodává Reynoldsová.

Potýkáte se s častými bolestmi hlavy

Americké psychologické sdružení uvádí, že pokud se člověk setká se stresem, jeho tělo zareaguje tím, že se stáhne, a to zejména v oblastech krku, ramen a hlavy. Toto nepřirozené napětí pak může vyvolat migrény a silné bolesti hlavy.

„Stres vytváří fyziologické symptomy a projevuje se jako bolest,” souhlasí Reynoldsová.

Jste často nemocní

Pokud trpíte neustálým nachlazením, zamyslete se nad tím, jak se cítíte ve své práci. Velké množství výzkumů totiž ukazuje, že chronický stres může ohrozit imunitní systém, a proto jste náchylnější k nemocem.

Jste neustále unavení

Pokud se potýkáte s dlouhodobou únavou, která nijak neustupuje, je třeba zpozornit. Podle doktora Kevina E. Kellowaye je totiž důležité, aby se člověk nedostal do nebezpečného cyklu, ze kterého je těžké dostat se ven.

„V praxi to vypadá tak, že jste unavení z toho, že pracujete dlouho, zároveň ale pracujete dlouho, protože jste unavení,” vysvětluje.

Ztrácíte zájem o sex

Podle Reynoldsové je potřeba určitá míra uvolnění k tomu, aby mohlo nastat vzrušení. Jak strávíte svůj čas, odráží následně to, co oceňujete. Když s sebou přivedete svou práci domů, vaše vztahy mohou trpět.

Americká psychologická asociace navíc poznamenává, že přepracování vede u žen k nižší sexuální touze a mužů ke snížení hladiny testosteronu, což má prakticky stejný efekt a dochází ke snížení libida.

Jste psychicky oslabení 

Zvýšený stres může zhoršit stávající problémy duševního zdraví. To potvrzuje i soubor studií z roku 2012, podle kterého vnímání organizační nespravedlnosti vede ke zdravotním problémům zaměstnanců, jako je obezita a deprese.

„Nespravedlnost je obzvláště toxický stresový faktor, protože to zasáhne jádro toho, kdo jsme," vysvětluje Kelloway.

Máte problémy s žaludkem

Poruchy trávení, zácpa i nadýmání mohou být také následkem stresu. Ten totiž působí na náš žaludek a dokonce může mít vliv na množství a druh bakterií ve střevech, které mimo jiné ovlivňují náš imunitní systém, ale i náladu.

Mění se vám chutě

Chuť je úzce spojena s mozkem. V případě akutního stresu je proto reakce vašeho mozku taková, že potlačí chutě na jídlo a začne produkovat adrenalin, který vás připraví na zvýšenou zátěž.

Při dlouhodobém stresu naše tělo navíc začne v nadledvinkách produkovat kortizol, což je hormon, který zvyšuje pocit hladu. Lidé mají navíc při stresu tendence sahat po nezdravých potravinách, což vede k následné obezitě, která je obzvláště v kombinaci se sedavým povoláním velmi nebezpečná.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nosit sportovní módu do práce

Pokud patříte mezi ženy, které milují sport a sportovní módu, nebo se prostě jen rády pohodlně oblékáte, seznamte se s takzvaným athleisure stylem. Tento módní...

Práce v kanceláři? Zkuste to jinak

Práce z domova, zkrácený pracovní úvazek nebo pružná pracovní doba jsou pro většinu zaměstnanců u nás nedostižným snem. Ve světě zcela běžná věc je stále...

Výběr článků

Načítám