Hlavní obsah

Jak snížit riziko předčasného úmrtí

Novinky, bok

Činí vám sebemenší chůze do schodů potíže, nebo naopak patříte k lidem, kteří vyjdou směle několik pater, aniž by se zadýchali? Pokud patříte do druhé skupiny, máme pro vás skvělou zprávu. Vyjdete-li bez potřeby zastávky alespoň čtyři patra, děláte z vědeckého hlediska pro své zdraví mnoho dobrého - zlepšujete si nejen kondici, rovněž si snižujete i riziko předčasného úmrtí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Španělští vědci v rámci své studie podrobili podrobnému zkoumání 12 615 dobrovolníků, kteří buď již trpěli, nebo měli podezření na kornatění koronárních tepen (snížení průtoku a jejich ucpávání).

Jak vědci zjistili, lidem, kteří se s tímto onemocněním potýkají, hrozí až třikrát vyšší riziko úmrtí na různé srdeční choroby a dvakrát vyšší riziko úmrtí na rakovinu. I z tohoto hlediska se zaměřili na příznivé účinky cvičení ve spojitosti s celkovým zdravím a také dlouhověkostí.

Všichni účastníci byli v rámci studie požádáni, aby chodili nebo běželi na běžeckém pásu, přičemž se jim postupně zvyšovala intenzita do doby, než dosáhli určité míry vyčerpání. Během testování byli všichni připojeni k tzv. echokardiogramu, který sleduje tvar a velikost srdce, stejně tak i funkci srdečních komor a dalších částí.

Energie, kterou účastníci během testování vyvinuli, byla měřena v tzv. metabolických ekvivalentech (MET). Hodnota jednoho MET představuje energetický výdaj nebo výdaj kyslíku při běžném klidovém sezení. Lehké pohybové aktivity, jako je například pomalá chůze, představují hodnotu méně než tři MET. Středně zátěžové aktivity, jako rychlá chůze, se hodnotí v rozmezí 3 až 6 MET, intenzivní aktivity (jogging nebo fotbal) pak přes šest MET.

Toho hodnocení je potřebné pro představu, s jakou zátěží museli dobrovolníci pracovat, respektive ji vydržet. Velmi dobrá funkční a fyzická kapacita byla označena u lidí, kteří byli schopni dosáhnout hodnocení 10 MET předtím, než jim viditelně začal docházet dech.

Výhody dobré fyzické a dechové aktivity

S ohledem na výsledky byli dobrovolníci rozděleni do dvou skupin - s dobrou dechovou kapacitou, nebo naopak špatnou (méně než 10 MET, přičemž každý dosažený bod MET představoval 9% snížení rizika úmrtí na kardiovaskulární onemocnění nebo rakovinu). Během pětiletého sledování a postupného testování zemřelo 1253 lidí na kardiovaskulární choroby, 670 na rakovinu, smrt 650 dalších byla z různých příčin.

Riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby představovalo u lidí s nižší výkonností 3,2 procenta, u lidí s lepší dechovou kapacitou jen 1,2 procenta. Riziko úmrtí na rakovinu bylo i lidí s nižší dechovou kapacitou téměř dvojnásobné oproti druhé skupině - 1,5 % oproti 0,8 %.

„Naše výsledky tak ukazují, že cvičení má významný vliv na celkové zdraví a dlouhověkost,” uvedl pro Daily Mail kardiolog Jesús Peteiro, vedoucí studie.

„Fyzická aktivita má totiž kromě udržení vhodné tělesné hmotnosti také pozitivní účinky na krevní tlak a lipidy, snižuje záněty a zlepšuje imunitní odpověď těla na nádory,” dodal.

Jak jste na tom s kondicí? Zkuste vyjít schody 

Jak zároveň odborník dodal, aby si lidé zjistili funkčnost či kapacitu svého srdce a svou výdrž, není potřeba rovnou podstupovat vyšetření na echokardiogramu. Podobnou službu udělá i něco tak jednoduchého jako je chůze po schodech.

Pokud dle jeho vyjádření dokážete velmi rychle vyjít tři patra bez nutnosti zastavení, nebo o něco mírnějším tempem patra čtyři, pak je funkčnost vašeho srdce a dechu na dobré úrovni. Pokud ne, značí to, že by se vám hodilo více pohybu.

Evropská kardiologická společnost doporučuje nejméně 150 minut týdně mírné aerobní tělesné aktivity nebo 75 minut týdně intenzivní tělesné aktivity, případně kombinaci obou.

Výsledky studie byly prezentovány počátkem prosince v italském Miláně na kardiologickém sjezdu s názvem EuroEcho-Imaging conference.

Reklama

Související témata:

Související články

Bosky v lese i v kanceláři

Chůze a běhání naboso se stávají čím dál populárnější součástí určitého životního stylu. Třeba ve Velké Británii mohou žáci některých škol absolvovat výuku bez...

Výběr článků

Načítám