Hlavní obsah

Pět let se snažila o druhé dítě. Když konečně otěhotněla, zjistili jí rakovinu prsu

Novinky, bok

S Američankou Stephanie Hosfordovou si život nepěkně zahrál. Jako skoro každá žena chtěla velkou rodinu, po prvním synovi se ale dalších pět let s manželem snažili o dítě marně. Proto začali řešit adopci. V 37 letech si Stephanie nahmatala bulku v prsu - s nepříjemnou zprávou se dozvěděla i další, že je těhotná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V září roku 2007, když bylo Stephanie Hosfordové 37 let, nahmatala si bulku v prsu. Následovalo vyšetření na mamografu a biopsie, která nepřinesla příznivé zprávy. V jejím případě šlo o agresivnější formu onemocnění.

V době, kdy čekala na chirurgickou konzultaci, si začala uvědomovat, že ji poslední dobou bolela prsa a zpozdila se jí menstruace. Testy posléze potvrdily, že je těhotná. Po pěti letech marného snažení to byla krásná a děsivá zpráva zároveň.

Rozhodování o životě a smrti 

„Byla jsem vyděšená, zmatená, nevěděla jsem, co dělat,” svěřila žena serveru Healthline. „S manželem jsme zažívali protichůdné emoce. Byli jsme šťastní ohledně těhotenství, na druhou stranu ale dost šokovaní,” dodala.

Názor lékařů byl po konzultaci jednoznačný - ukončit těhotenství. Možností řešení nemoci bylo v nabídce několik, všechny ale měly souviset s ukončením těhotenství.

Její manžel v té chvíli zmínil, že slyšel o kalifornské nemocnici City of Hope a navrhl manželce, že by bylo dobré vyslechnout si i jiný názor.

Při konzultaci se dostali k doktorovi Benjaminu Pazovi, který se k celé věci opravdu postavil jinak. „Doktor Paz je ten nejupřímnější člověk, kterého jsem poznala. Když jsme se ho ptali na názor ohledně ukončení těhotenství, řekl, že to není potřeba. Mohla jsem podstoupit speciální léčbu i během těhotenství,” cituje server Fox News.

„Jako lékař se musíte v první řadě snažit pomoci rodinám dosáhnout toho, co opravdu chtějí. Není pochyb o tom, že je to vědecky bezpečné. Můžeme ženy léčit i během těhotenství,” dodal doktor Paz.

Léčba, těhotenství a adopce 

Výhodou v celé složité situaci bylo, že nádor byl v tzv. prvním stadiu a byl poměrně malý. Během prvního trimestru tak žena podstoupila zákrok, při kterém jí byl odstraněn pouze nádor s malou částí okolní tkáně. Jakmile dosáhla druhého trimestru, začala s chemoterapií.

„Nejbláznivější na tom všem bylo, že mi nebylo špatně. Snášela jsem to docela dobře. Jediné, čeho jsem se bála, bylo, že dítě nebude mít dostatečný přísun živin. Celou dobu mě ale sledovali, stejně tak dítě. Řekli mi, že můžu jíst cokoli, co zvládnu,” popsala průběh léčby Stephanie.

Po celou dobu zároveň stále běžel adopční proces. V březnu příštího roku si konečně mohli domů dovézt adoptovanou holčičku. V květnu pak Stephanie Hosfordová porodila zdravé dítě - také holčičku.

I poté ovšem potřebovala novopečená matka další léčbu pomocí chemoterapie, a tentokrát byly účinky dle jejího vyjádření doslova strašlivé. Po ukončení se navíc rozhodla podstoupit oboustrannou mastektomii (odstranění prsů), aby snížila riziko opětovného propuknutí nemoci v budoucnu. I přes to všechno ale její případ končí lépe než mnoho podobných.

Reklama

Výběr článků

Načítám