Hlavní obsah

Mladé ženě kvůli rakovině amputovali část prstu. Začalo to kousáním nehtů

Novinky, bok

Rakovina kůže může člověka ohrozit na životě, pokud se neléčí, nebo se na ni nepřijde včas. K jejímu rozvoji přispívá například dlouhé vystavování slunci bez použití ochranných prostředků. Ale nejen to. Dvacetiletá Australanka Courtney Whithornová onemocněla vzácnou formou rakoviny kůže poté, co si dlouhodobě kousala nehty.

Foto: Profimedia.cz

Courtney Whithornová si okusovala nehet na palci do takové míry, že se jí po čase na daném místě rozvinula rakovina kůže. Kvůli tomu musela podstoupit částečnou amputaci postiženého prstu.

Článek

Courtney začala se svým zlozvykem na škole, kde se stala obětí šikany. Jako alespoň částečné východisko a úlevu od neustálého napětí a stresu si „zvolila” právě okusování nehtů. V jejím případě ale nešlo o žádnou banální záležitost. Zlozvyk se u ní rozvinul do takové míry, že si v roce 2014 dokonce okousala téměř celý nehet na palci pravé ruky.

V návaznosti na to jí začalo nejen nehtové lůžko, ale posléze i další části palce téměř černat, kůže vypadala svraštěle a nezdravě. I přesto dívka ve svém zlozvyku kvůli šikaně neustávala - aby nikdo nic neviděl, palec si tajně zavazovala nebo schovávala.

Po čase, když se stav jejího palce nelepšil, konečně navštívila lékaře, který jí po výsledcích biopsie, na které čekala dlouhých šest týdnů, sdělil nepříjemnou skutečnost.

Kvůli tomu, jak dlouhodobě zatěžovala a „traumatizovala” nehtové lůžko, se jí na palci rozvinula vzácná forma rakoviny kůže - tzv. akrální lentiginózní melanom. Navzdory několika operacím, které měly veškeré rakovinné buňky a tkáň odstranit, se její palec nepodařilo zcela zachránit a mladá žena musela podstoupit částečnou amputaci.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobé okusování nehet zcela poškodilo, po čase začala mít kůže v jeho okolí nezdravý vzhled a černala.

Lékař Courtney Whithornové později uvedl, že rakovina kůže, která se u ní projevila, byla následkem dlouhodobého kousání nehtů. Ne všichni odborníci s ním ale souhlasí.

„Jakkoli mohou být některá fyzická traumata spojena s výskytem rakoviny kůže, je velmi nepravděpodobné, aby i byť takto rozsáhlé kousání nehtů vedlo k rozvoji rakoviny,” uvedl pro Mail Online dermatolog Nis Sheth.

„Když jsem si uvědomila, že kousání nehtů bylo příčinou rakoviny, velmi to mnou otřáslo. V hlavě se mi honily myšlenky, že jsem si to způsobila sama. Nemohla jsem tomu uvěřit,” citoval mladou ženu Daily Mail. Celé situaci nenahrával ani samotný fakt, že její prst měl velmi nezdravý vzhled dlouhé roky.

Navzdory tomu, že Courtney podstoupila částečnou amputaci, při které jí byla odstraněna veškerá postižená tkáň, ještě stále není úplně v klidu, musí počkat na výsledky dalších testů. I tak věří, že vše dopadne dobře. Jediné, čeho lituje, že dříve nebyla tak sebejistá a odhodlaná jako nyní. Že mnohem dříve nenašla odvahu svěřit se někomu se svým problémem.

Reklama

Výběr článků

Načítám