Hlavní obsah

Pět receptů, které vás ve vzpomínkách vrátí na letní dovolenou

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se neradi smiřujete s faktem, že nás léto definitivně opustilo a zima už zejména po ránu klepe na dveře? Pak právě pro vás jsou určené následující recepty na tradiční pokrmy dovolenkových destinací, jako je Chorvatsko, Maďarsko, Slovensko či Itálie. Zkuste se vrátit do letního času, alespoň probuzením chuťových pohárků a skrze vzpomínky.

Foto: Profimedia.cz

Vzpomínky na letní dovolenou může vyvolat i dobré jídlo.

Článek
Dalmatské čufty
Suroviny: 400 g mixu mletého masa (hovězí a vepřové), 330 g Znojmia Zeleninového leča, 2 lžíce másla, 1 rohlík, 3 lžíce mléka, střední cibule, vejce velikosti L, 2 lžíce hladké mouky, 1 kyselá okurka, 2 lžíce hrášku, 2 lžíce smetany, 3 lžíce kečupu Gurmán jemný, lžíce sladké papriky, sůl a pepř na dochucení
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlík nakrájejte na kousky a pokropte mlékem, rozmělněte a vmíchejte do mletého masa. Přidejte vejce, lžíci hladké mouky, papriku, pepř, sůl a promíchejte. Z těsta navlhčenými dlaněmi udělejte zhruba 8-10 válečků, dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě dozlatova (zhruba 15 minut).Do hrnce dejte máslo, na něm zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a zaprašte zbylou moukou. Orestujte a vlijte do zásmažky trochu horké vody. Přidejte smetanu, povařte, přidejte lečo, okapaný hrášek, drobně nakrájenou okurku a kečup. Krátce povařte. Do omáčky vložte čufty a podávejte s rýží.
Maďarské langoše třikrát jinak
Suroviny: 4 středně velké brambory, 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 30 g droždí, špetka cukru, vejce, sůl, olej na smaženíNa dohotovení: kečup, česneková pasta, Hamé Extra Jam meruňkový, strouhaný sýr, 3 lžíce másla, hrst čerstvé petržele, lžíce čerstvé máty
Postup: Brambory neloupejte, uvařte doměkka a nechte zchladnout. Oloupejte a nastrouhejte je. Z 50 ml vlažného mléka, droždí, cukru a 2 lžic hladké mouky nechte vzejít kvásek. Nastrouhané brambory smíchejte v míse se zbylou moukou. Zapracujte vejce, sůl a kvásek a hněťte, dokud nevznikne vláčné těsto. Přikryjte utěrkou a dejte na 30 minut kynout.Jakmile zdvojnásobí svůj původní objem, na pomoučněné pracovní desce těsto rozdělte na zhruba 9 kusů. Vytvarujte z nich placičky, které smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Hotové langoše odkládejte na papírový ubrousek, abyste odsáli přebytečný tuk.Smíchejte lžičku česnekové pasty se třemi lžícemi rozpuštěného másla. Poté jednu část langošů potřete touto směsí a posypte strouhaným sýrem a ozdobte petrželí. Druhou část potřete kečupem a posypte strouhaným sýrem, třetí skupinu potřete džemem a dozdobte mátou.
Živáňská pečeně
Suroviny: 4 větší brambory, 2 plátky krkovice, 4 plátky anglické slaniny, nožička klobásy, menší cibule, ½ žluté papriky, ½ červené papriky, 340 g Zeleniny Kunovjanky, sůl a pepř na dochucení, 2 lžičky mleté papriky, 2 lžičky majoránky, 4 lžíce řepkového oleje, nasekaná čerstvá petržel
Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory pořádně omyjte a nakrájejte na osminky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dejte do mísy, poprašte mletou paprikou a majoránkou, osolte a opepřete. Kunovjanku slijte a nechte okapat. Obě papriky nakrájejte na drobno, klobásu na kolečka, krkovici lehce naklepejte a z obou stran osolte a opepřete.Odtrhněte dva kusy alobalu (cca 30x30 cm). Na alobal dejte nejprve brambory s cibulí. Dále přidejte klobásu, papriky a Kunovjanku. Pokapejte lžící oleje, přidejte krkovici a na ní poklaďte dva plátky slaniny. Stejný postup opakujte i u druhé porce a vše pořádně zabalte. Dejte na 40 minut do trouby, poté snižte teplotu na 180 °C, balíčky rozbalte a pečte dalších 30 minut. Posypte petrželí a podávejte.
Restované pikantní kuře s cizrnou a domácím pita chlebem (italská kuchyně)
Suroviny na kuře: lžíce olivového oleje, 5 kusů horních kuřecích stehen, sůl a pepř na dochucení, malá cibule, 2 stroužky česneku, 400 g cizrny ve slaném nálevu, 130 g Hamé Harissy, 2 lžíce rajčatového protlaku, ½ hrnku kuřecího vývaru, hrst čerstvého koriandruNa pita chleba: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, balíček sušeného droždí, 260 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, lžička cukru
Postup: Všechny suroviny na pita chléb smíchejte a vypracujte hladké, tužší těsto, které nelepí. Přikryjte utěrkou a nechte 35 minut kynout. Z vykynutého těsta vytvarujte 7-8 kuliček, které rukou zploštěte. Nechte ještě na utěrce zhruba 20 minut kynout a předehřejte troubu na 250 °C.Z kousků těsta vyválejte placky, nechte chvilku odstát, aby jejich povrch mírně oschl a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 4 minuty, dokud se chléb nezačne mírně nafukovat. Teplotu trouby snižte na 180 °C.Kuřecí horní stehna osolte a opepřete z obou stran. V hrnci, který lze dát i do trouby, rozehřejte olej a kuřecí maso opečte (cca 5 minut z každé strany). Dejte stranu a do výpeku přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte zhruba 3 minuty. Přidejte rajčatový protlak a restujte další minutu.Přidejte okapanou cizrnu, harissu, vývar a nechte projít varem. Na omáčku dejte opečené kuřecí a dejte péct do trouby na 20-25 minut. Podávejte s opečeným pita chlebem.
Italská pizza
Suroviny: 20 g droždí, 150 ml vlažné vody, lžička soli, 300 g hladké mouky, 2 hrsti rukoly, 8 plátků sušené vepřové šunky, 60 g parmezánu, 70 g rajčatového protlaku
Postup: Troubu rozpalte na 200 °C. Mouku osolte a prosejte do mísy. Droždí dejte do vody a promíchejte. Kvásek vlijte do mouky a zapracujte. Těsto hněťte tak dlouho, dokud není zcela hladké a přestane se přichytávat ke stěnám mísy. Připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Těsto opět prohněťte, rozpulte a na pomoučněné pracovní desce vytvarujte dvě pizzy.Kromě okrajů potřete celou pizzu protlakem. Poklaďte natrhanou sušenou šunkou a posypte polovinou parmezánu. Dejte péct do trouby, dokud nezačnou zlátnout okraje (cca 10 minut). Vyndejte, nakrájejte na osminky, posypte zbylým parmazánem a ozdobte rukolou.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravá cuketa pětkrát jinak

Plody cukety jsou chutné, dietní a kulinářsky všestranně využitelné. Hodí se jak pro vegetariánské pokrmy, tak pro nejrůznější diety, výtečné jsou ale...

Kmín - prověřené koření i lék

V tuzemsku se kmín vyskytuje téměř na celém území - roste na loukách, pastvinách, mezích, okrajích cest a v příkopech. Původně se na těchto místech nacházel...

Čtyři tipy na skvělá grilovaná žebírka

Maso a vůně grilovaných pochoutek patří k létu. Zkuste pro tentokrát zapomenout na rychlovky ve formě klobás, steaků či ryb a vsaďte na opravdovou lahůdku...

Výběr článků

Načítám