Hlavní obsah

Epidemie spalniček se dál šíří, odborníci apelují na rodiče, aby nepodceňovali očkování

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky moderní medicíně a očkování jsme o celé řadě infekčních a mnohdy i velmi závažných nemocí již dlouho neslyšeli. V poslední době se ale vše začíná měnit. Proočkovanost světové populace klesá a nemoci, které již měly být dávno vymýcené, zaznamenávají opět obrovský nárůst. Nejinak je tomu u spalniček, infekčního onemocnění, které je vysoce nakažlivé a na které se může i zemřít. V zimě se epidemie šířila po Evropě, nyní s ní bojují v Jižní Americe (Brazílii a Venezuele).

Foto: Profimedia.cz

Spalničky se zprvu projevují jako běžná virová infekce.

Článek

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) v průběhu prvních šesti měsíců roku 2018 přibylo v Evropě více jak 40 000 případů spalniček, přičemž 37 lidí na toto onemocnění zemřelo. Jedná se o obrovský nárůst, přičemž většina těchto případů byla zaznamenána na Ukrajině (více jak 25 000 nemocných), větší množství ale i v zemích, jako je Srbsko (5666), Rumunsko (4317), Francie (2588) či Řecko (2338).

Za celý loňský rok bylo přitom zaznamenáno jen 23 927 případů v celé Evropě a za rok 2016 dokonce jen 5273. U nás bylo koncem letošního června zaznamenáno 146 nemocných, což je stejné číslo jako za celý loňský rok. Vědci nyní zdůvodňují, proč tomu tak je.

Především USA a západní svět z pohledu očkování velmi negativně ovlivnila podvodná studie z roku 1998 tehdy ještě britského lékaře Andrewa Wakefielda, jež tvrdila, že kombinovaná vakcína proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám způsobuje autismus. Této lživé informace se tehdy chytily některé známé osobnosti, kvůli nimž se zpráva rozšířila do celého světa. Přestože dvacetiletá zkoumání nic takového nepotvrdila, míra proočkovanosti v západním světě významně klesla.

Přestože byly tyto lži již nesčetněkrát vyvráceny, na internetu a sociálních sítích stále žijí a neustále přibývá lidí, kteří jim věří.

Foto: Profimedia.cz

Na Ukrajině tomu bylo jinak. V roce 2008 zde dosáhla míra proočkovanosti 95 %, což je potřebné množství, jež dokáže ochránit společnost před rozvojem infekce. Nicméně v roce 2016 již proočkovanost činila jen 31 %. Stalo se tak zejména kvůli válečnému konfliktu a zhoršené dostupnosti zdravotní péče, včetně očkovacích látek.

V Itálii došlo ke zhoršení situace až v letošním roce, kdy za první půlrok bylo zaznamenáno více než 2000 případů. Jak uvedl deník Time, stalo se to na základě zrušení povinného očkování dětí při nástupu do mateřské školy či předškolního vzdělávání.

Z těchto důvodů Světová zdravotnická organizace (WHO) nyní apeluje na vlády států Evropy, aby udělaly vše proto, aby se u nich opět zvýšila populační proočkovanost. Podle odborníků téměř všechny vakcíny fungují, vždy ale záleží na konkrétních dospělých jedincích, jak se k danému tématu postaví. Pokud dospělí selžou, pak bez ohledu na to, v jaké zemi se tak stane, jsou to děti, které za to platí.

Spalničky
Spalničky se zprvu projevují jako běžná virové infekce. Nemocné trápí kašel, rýma, zánět spojivek, zvýšená tělesná teplota až horečka šplhající ke 40 stupňům. Časem se ale za ušima a na zátylku objevuje vyrážka, která postupuje přes obličej a krk směrem dolů na trup a končetiny. Současně se zvětšují mízní uzliny, může nastoupit průjem, nechutenství.Nekomplikovaný průběh spalniček může provázet zánět průdušek. Existují ale i komplikace jako zápal plic a zánět mozku. Nejvíc obávanou komplikací je tzv. subakutní sklerotizující panencefalitida, což je vzácný, ale vždy smrtelný následek spalničkové nákazy. Projevuje se až po šesti či sedmi letech po předchozí infekci. Dochází k ní, pokud dítě prodělá spalničky do dvou let věku, kdy ještě imunitní systém není úplně zralý a infekce se rozšíří i do centrálního nervového systému.Odborníci dodávají, že nejvíce nebezpečné jsou spalničky právě pro kojence a děti do dvou let věku, případně pro další lidi s oslabenou imunitou.Komplikace může způsobit i nákaza těhotné ženy v prvních dvanácti týdnech těhotenství, zde hrozí především potrat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám