Hlavní obsah

Osm členů jedné rodiny onemocnělo vzácnou formou rakoviny

Novinky, bok

Když onemocní jakýkoli člen rodiny závažnou nemocí, je to mnohdy velká zátěž i pro všechny blízké, kteří se s tím musí vyrovnat. V rodině osmadvacetileté Lacy Andersonové onemocnělo vzácnou formou rakoviny žaludku hned osm jejích členů z celkových devíti, i ona sama. Všichni sdílejí stejnou genovou mutaci, která nemoc způsobuje. Po celém světě má stejný gen zhruba 400 rodin.

Foto: Profimedia.cz

Nemoc milované osoby je stresující i pro ostatní členy rodiny. Ilustrační foto

Článek

V rodinách, jejichž členové sdílejí stejnou mutaci genu označeného jako CDH1, je 56 až 70procentní pravděpodobnost, že se u nich rozvine rakovina.

U Andersonových tato hodnota dosáhla neuvěřitelných devadesát procent. Jeden člen rodiny této zákeřné nemoci již podlehl, šest dalších je v současnosti bez rakoviny. Všichni podstoupili operaci, při které jim byla odstraněna výrazná část žaludku. Lacy takové štěstí bohužel neměla, rakovina se jí rozšířila v těle a je v posledním stadiu onemocnění.

Počátek všeho 

Celý příběh s bohužel nepříliš optimistickými vyhlídkami začal u Lacyina strýčka Franka.

Pokaždé, když bratr jejího otce absolvoval kvůli zdravotním potížím kolonoskopii (vyšetření tlustého střeva), zjistili mu lékaři ve střevě polypy. Kvůli podezření na rakovinu tlustého střeva proto podstoupil podrobné krevní testy, při kterých lékaři prakticky náhodou objevili i mutaci genu CDH1.

Existuje 120 mutací ve spojitosti s genem CDH1 a kterákoli může způsobit vzácnou formu rakoviny žaludku, ale také rakovinu vaječníků či prsu.

Jakmile diagnózu v červnu loňského roku lékaři Frankovi potvrdili, byli si téměř jisti, že má tzv. hereditární (dědičný) difuzní karcinom žaludku (HDGC), který navíc hrozí i dalším členům rodiny. Jeho děti se proto nechaly ihned testovat, jejich testy byly rovněž pozitivní. Stejné to bylo i u otce Lacy a dalších členů rodiny.

„Bylo to prostě horší a horší,” uvedla Lacy pro Daily Mail. Jedinou osobou v rodině bez zmutovaného genu byla matka Lacy.

Při potvrzení mutace genu jako prevenci před samotným rozvinutím rakoviny lékaři doporučují preventivní odstranění velké části žaludku, což nakonec podstoupilo šest členů Lacyiny rodiny, díky čemuž jsou nyní prozatím zdrávi. „U každého z nich byla prokázána rakovina,” popsala Lacy. Strýček Frank zemřel v květnu tohoto roku ve věku 63 let.

Lacy jako nejmladší z rodiny, i když trpěla různými potížemi, si nikdy nemyslela, že by ji rakovina také dostihla. A vyjádření lékařů ji v tom i trochu utvrzovala. Všichni zpočátku přičítali její potíže stresu. Když se nakonec i ona odhodlala nechat testovat na přítomnost zmutovaného genu a chtěla postoupit operaci žaludku, bylo už pozdě. Lékaři jí sdělili, že má rakovinu ve čtvrtém stadiu a že se jí rozšířila i do střev.

Svůj boj ale nevzdává - podstoupila chemoterapii, chce se vdát za svého přítele. Největší oporou je jí rodina, která stejně jako ona věří, že vše nakonec dopadne dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám