Hlavní obsah

Chronické žilní onemocnění trápí každou druhou ženu

Novinky, das

Chronické žilní onemocnění dolních končetin patří mezi nejrozšířenější civilizační choroby. Ze statistik vyplývá, že trápí každou druhou ženu a každého čtvrtého muže. Velká většina lidí však tento problém vůbec neřeší, nebo spoléhá na samoléčbu ve formě doplňků stravy. Podobný postup je však riskantní a nevhodný. Jedná se totiž o velmi závažné onemocnění, u kterého se bez návštěvy lékaře a odpovídající léčby neobejdete.

Foto: Profimedia.cz

Mezi prvotní příznaky chronického zánětu žil patří otoky nohou.

Článek

Mezi prvotní příznaky chronického žilního onemocnění patří bolesti nohou, otoky nohou – zejména kolem kotníků, pocity těžkých nohou nebo noční křeče. Mnozí lidé právě tyto projevy nejčastěji podceňují a víc než onemocnění je přičítají projevům únavy či stárnutí.

Když ale tyto problémy nezačnou řešit již v tento okamžik, hrozí jim další fáze onemocnění, kdy dochází ke vzniku metliček, jež postupně přecházejí ve vystouplé křečové žíly a mohou vyvrcholit i v bércový vřed.

„Tyto vážnější projevy jsou způsobeny porušením cesty pro návrat žilní krve zpět k srdci, během které musí žíly bojovat s gravitací. Zdravé žíly jsou vybaveny chlopněmi, které zabraňují zpětnému toku krve. V nemocných žilách jsou však kvůli probíhajícím zánětlivým procesům na žilní stěně chlopně nedomykavé,“ vysvětluje MUDr. Petra Zimolová z Fakultní nemocnice v pražském Motole.

Příčin žilního onemocnění je hned několik

Velkou roli zde sehrává dědičnost, kterou ale bohužel příliš ovlivnit nedokážeme. Mezi další faktory patří biologický věk, hormonální změny, nadváha, nedostatek pohybu, dlouhé sezení či stání nebo třeba nezdravá strava. Většinu těchto faktorů již ovlivnit můžeme, a to například konkrétním režimovým opatřením.

„První skupina opatření se týká stravování. Předcházejte zácpě a nadváze, jezte dostatek vlákniny, omezte příjem nasycených tuků a dodržujte pitný režim. Na žíly působí negativně také dlouhé stání nebo sezení bez pohybu, proto si dopřejte dostatek pohybu vedoucí k aktivaci svalově-žilní pumpy. Nepříznivé působí na tento druh onemocnění také vysoké teploty, proto se vyvarujte opalování, saunování a po horké koupeli si osprchujte nohy studenou vodou. Dále noste spíše volnější oblečení a nenoste vysoké podpatky. Ulevit si můžete také podložením dolních končetin během noci nebo masáží od chodidel směrem nahoru,“ radí lékařka Petra Zimolová.

Důležitá konzultace s lékařem

Ideální je hned při prvních příznacích chronického žilního onemocnění navštívit odborníka a vše s ním zkonzultovat. Jedině správným léčebným postupem, který zahrnuje režimová opatření, kompresivní terapii a účinný léčivý přípravek na předpis můžete zamezit dalšímu zhoršování příznaků a progresi onemocnění.

Největší chybou lidí trpících touto chorobou je spoléhání se na samoléčbu, na různé nepodložené „babské“ rady či návštěvu lékárny a zakoupení potravinového doplňku (doplňku stravy). Bohužel často podléháme reklamám a věříme, že nás potravinové doplňky zakoupené v lékárně vyléčí. V mnoha případech je však jejich efekt velmi sporný, někdy dokonce mohou být i nebezpečné (např. pokud je bez konzultace s lékařem užívá těhotná či kojící žena).

„Doplňky stravy jsou pouhými potravinami, které jsou určeny výhradně pro zdravou populaci netrpící žádným onemocněním. Nemají doložený léčebný efekt ani bezpečnost. Jejich užívání rozhodně nevede k vyléčení nebo prevenci chronického žilního onemocnění a znamená pouze odsouvání problému a zhoršování zdravotního stavu,“ upozorňuje PharmDr. Vladimír Végh.

Vždy je lepší sáhnout po léku, který předepsal lékař, jenž má prokázaný léčebný efekt na potlačení zánětu v žilách, tedy i na ústup příznaků a projevů onemocnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám