Hlavní obsah

Co všechno umí černý bez

Právo, Petr Veselý

V minulosti lidé přisuzovali bezu tajemnou moc. Dnes už se na něj díváme s větším nadhledem. Rostoucí počet milovníků bylinek však na černý bez dodnes nedá dopustit pro jeho pozitivní účinky na naše zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Černý bez - květy a plody

Článek

Kdy kvete černý bez

Doba květu černého bezu je od června do července a najdete jej témeř všude, kromě nejvyšších poloh. Plodem bezu jsou tzv. bezinky, červené až černé kuličky o rozměru několika málo milimetrů. Ty jsou jedlé, naopak zelené části rostliny + kůra jsou jedovaté.

Využití černého bezu dnes a v minulosti

Kdysi ženy nosily u sebe pár bezinek, aby je chránily před zlými silami. Těhotné líbaly bezový keř, aby zajistily šťastnou budoucnost jejich dítěti. A podle jiných pověr bydleli v bezovém keři duchové nebo i čarodějnice. Chránili keř a jeho okolí před zlými silami. Proto si lidé často vysazovali bez v okolí svých chalup.

Bylinkáři a lidoví léčitelé používali bez na kdeco. Počínaje revmatismem, přes křeče, bolesti zubů a popáleniny, až třeba po kousnutí zvířetem, kdy na ránu přikládali bezový obklad.

Bylinky pro nejmenší, které jim pomáhají s běžnými neduhy

Zdraví

Dnes už ho používáme i na jiné věci. Využíváme například jeho schopností podpořit pocení, snížit horečku, působit příznivě na horní cesty dýchací a usnadnit nemocnému vykašlávání. Užitečná je také jeho vlastnost působit močopudně. Ocení to lidé s nemocnými ledvinami a srdcem. Jejich organismus totiž nedokáže dostatečně efektivně vylučovat vodu.

Šťávu z bezu můžete vyzkoušet také na mírnění bolestí trojklaného nervu nebo při migrénách. Tehdy se uplatní jeho tišící a protizánětlivé účinky na nervovou soustavu. Někdy pomáhá i při bolestech kloubů.

Pět bylin pro zdravé kosti

Zdraví

Bezinkový sirup, který se dá koupit v lékárnách, obsahuje hodně vitamínu C. Lze ho vyzkoušet na podporu imunity, ale i jako antioxidant. Tedy proti agresívním kyslíkovým radikálům, jejichž množství zvyšuje kouření, alkohol, špatné životní prostředí, ale i přemíra problematických tuků v našem jídelníčku.

Chlazený neslazený čaj z květů lze vyzkoušet i při zažívacích potížích, třeba plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení. Nebo při nedostatečné činnosti žlučníku.

Byliny opředené mýty

Zdraví

Černý bez v kuchyni

Bezinky se dají rovněž využít v kuchyni k přípravě bezové šťávy, sirupu nebo osvěžující limonády. Ale také z nich lze připravit kompoty, povidla a džemy. Při jejich výrobě bývá výhodné použít cukr obsahující zároveň kyselinu citrónovou jako klasický konzervant, a vedle nich i pektiny, díky kterým třeba zrovna marmeláda získá správnou konzistenci.

Vyhlášené je rovněž bezinkové víno i likéry. Za trochu svéráznou delikatesu lze považovat kosmatici, tedy květ bezu obalený v těstíčku a usmažený podobně jako květák.

Košťálová zelenina snižuje riziko agresivní rakoviny prostaty

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám