Pokud totiž malé děti ve věku do dvou let pojídaly hodně banánů a pomerančů třeba v podobě stoprocentních džusů, pak se u nich před patnáctým rokem jen vzácně rozvinula leukémie.

A právě leukémie je jedním z nejčastějších typů rakoviny u dětí mladších patnácti let. Dosud se přitom soudilo, že pomeranče a banány jsou spíše prevencí před nádorovým onemocněním tlustého střeva, prostaty, plic a prsou.

Nutnost dalšího výzkumu

Doktorka Marilyn L. Kwanová z University of California v Berkeley sledovala více než tři stovky dětí s leukémií a stejný počet zdravých dětí. Jejich matek se dotazovala, čím byly krmeny do dvou let věku. Přitom jak nemocní, tak zdraví jedinci, byli kojeni zhruba stejně dlouho a měli podobnou porodní váhu.

Zdravé děti dostávaly od své maminky čtyři až šestkrát týdně porci banánů a pomerančů, zatímco nemocné leukémií pojídaly před druhým rokem života ovoce mnohem méně. Před zhoubnou rakovinou kostní dřeně ochránil děti také stoprocentní džus, pokud jej konzumovaly místo čerstvého ovoce.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často jíte ovoce?

"Naše studie potvrzuje, že kalifornské děti, pojídající hodně ovoce či ovocné džusy bohaté na vitamin C, jsou více chráněny před vznikem rakoviny. Musíme ale zkoumat dále," prohlásila Marilyn L. Kwanová.