V třešních a višních jsou obsaženy látky mající povahu barviv, které odborníci nazývají antokyany.

Právě tyto chemikálie při laboratorních testech na zvířecích buňkách slinivky břišní dokázaly zvyšovat produkci inzulínu o padesát procent. Hormon inzulín tělo produkuje proto, aby snižoval obsah cukru v krvi.

Účinek na oba typy

Skupina rostlinných barviv ze skupiny antokyanů je odpovědná za lákavé zbarvení celé řady ovoce, mezi nimi právě i třešní. Američtí odborníci tvrdí, že třešně mohou pomoci u obou typů cukrovky, na inzulínu závislé i na inzulínu nezávislé. Stav nemocných se po pravidelné konzumaci třešní výrazně zlepšuje.

Antokyany však mají i další pozitivní účinky. Působí jako antioxidanty, které vykazují celou řadu blahodárných účinků na lidské tělo. Chrání cévy a srdce před poškozením, ale také buňky lidského těla před rakovinným bujením.