Hlavní obsah

Byliny jako pomocníci v boji proti infarktu

Právo, Zdena Nováčková

Ještě před deseti dvaceti lety jsme infarkt myokardu vnímali jako hrozbu, která se týká hlavně mužů ve vyšším středním věku a starších. To se ale změnilo. Infarkt dnes postihuje ve větší míře i mnohem mladší lidi včetně žen, u kterých dokonce mívá i těžší průběh. Prevencí tohoto kardiovaskulárního onemocnění je především zdravý životní styl. A k němu patří i využití darů přírody v podobě řady bylin, jež nám s předcházením infarktu pomohou.

Foto: Profimedia.cz

Z listů pelargonie se připravuje tinktura, která čistí cévy od sklerotických usazenin, působí jako účinné kardiotonikum. Pelargonie najde uplatnění při onemocnění anginou pectoris, celkově posiluje stárnoucí a opotřebované srdce.

Článek

Kotvičník pozemní - pomůže s aterosklerózou i vysokým tlakem

Tuto pěknou bylinu můžete pěstovat na zahrádce, ale pozor, plody mají trny. Pro zdravotní účely se ovšem z rostliny zpracovávají listy, semena a kořeny – většinou se suší a rozemelou na prášek. Užívá se formou tinktury nebo se prášek zalévá vodou a pije jako čaj.

Kotvičník je známý především svými účinky na podporu erekce u mužů a libida u žen. Kromě toho má výrazný vliv na kardiovaskulární systém, neboť zpomaluje srdeční činnost, tlumí tachykardii, zlepšuje krevní výměnu, rozšiřuje cévy a zpomaluje srážení krve.

Zabraňuje rozvoji aterosklerózy, ischemické choroby srdeční a hypertenze. Chcete-li zlepšit svoji fyzickou kondici, rostlinka kotvičník pozemní stojí za vyzkoušení.

Pelargonie růžová - zklidňuje mysl a posiluje cévy

Jde o rostlinu, kterou si můžete pěstovat doma na parapetu, lehce voní po citrónech s jemným závanem růží. Už když pomnete list pelargonie v ruce a vdechnete její silice, podmanivá vůně zklidní vaši mysl. A zklidnění srdci pomáhá.

Z listů pelargonie se připravuje tinktura, která čistí cévy od sklerotických usazenin, působí jako účinné kardiotonikum.

Pelargonie najde uplatnění při onemocnění anginou pectoris, celkově posiluje stárnoucí a opotřebované srdce. Z čerstvých i suchých listů se dá připravit čaj, který má příjemně sedativní a mírně antidepresivní účinky. Po čaji z pelargonie se brzy a hluboce usíná, proto je vhodné jeho užívání před spaním.

Kaštan pravý - pročistí celé tělo

Jde o mohutný strom, který se dožívá až tisíce let. Jeho plody a listy jsou silně protizánětlivé, proto se používá při revmatických problémech, ale také působí protizánětlivě v našich střevech a celkově pročišťuje tělo. A to významně pomáhá i krevnímu řečišti. V současnosti se totiž lékařská věda přiklání k tomu, že důvodem onemocnění srdce jsou záněty stěn tepen.

Kaštan se používá hlavně formou tinktury z listů, ale do jídelníčku můžete zařadit i jedlé kaštany nebo si sušené umlít na moučku, která se potom užívá několikrát za den po lžičkách.

Foto: Profimedia.cz

Kaštan se používá hlavně formou tinktury z listů při revmatických problémech, ale také působí protizánětlivě v našich střevech a celkově pročišťuje tělo.

Jinan dvoulaločný - prokrví i ty nejmenší cévy

O jinanu neboli ginkgu bilobě jsme už psali mnohokrát, však je to také z hlediska účinků na zdraví velice cenná rostlina. Jeho působení je třeba vyzdvihnout i v souvislosti se srdcem a infarktem. U nás je zařazen mezi vzácné druhy stromů. Zpracovávají se listy jinanu, které působí na rozšiřování cév, takže je vynikajícím preventivním prostředkem proti náhlým příhodám mozkovým, ale i proti infarktu myokardu.

Srovnává nepravidelný tlukot srdce, výborně pomáhá při ischemii (nedokrvení) dolních končetin a pomáhá proti praskání cév. Většího prokrvení i těch nejmenších kapilár rádi využívají i studenti, protože tím podporují mimo jiné i činnost mozku.

Bakopa drobnolistá - pro dobrý spánek a proti vyčerpání

Jde o silný antioxidant. Příznivě působí na celý nervový systém a zklidňuje organismus. Pomáhá k dobrému spánku a při nervovém vyčerpání. Tím, že zmírňuje duševní napětí, má výborné účinky i na srdce. Snižuje krevní tlak a čistí krev od usazenin.

Bakopa patří mezi trvalky a můžete ji pěstovat na zahrádkách nebo v květináči. Nejlepší formou užití je tinktura. V případě, že máte rostlinku doma, můžete užívat přímo čerstvé listy a přidávat je jako koření do jídel, denní dávka by ale neměla přesáhnout 15 gramů sušené rostliny.

Lnice květel - proti křečím a napětí

Tahle výrazná bylina je u nás v přírodě běžnou trvalkou a roste většinou v příkopech, na náspech, v blízkosti skládek apod. Rostlina zbavuje tělo křečí a napětí.

Při zevní aplikaci velmi příznivě ovlivňuje cévní systém, takže napomáhá léčbě varixů, bércových vředů, praskání cévek (nitkové projevy na stehnech žen) nebo lámavosti cév.

Vrba bílá - na žíly a záněty 

Kůru tohoto nádherného a i u nás běžného stromu využívali pro její vynikající zdravotní účinky už lékaři a léčitelé ve starém Egyptě, zmiňuje ji i slavný starořecký lékař Hippokrates. Kůra totiž obsahuje salicyláty, z nichž byla poprvé izolována kyselina salicylová, jejíž silné léčivé působení inspirovalo vědce k syntetické přípravě aspirinu (acylpyrinu).

Kůra zdaleka nepůsobí jen proti chřipce a nachlazení. Vynikající je při zánětech ledvin a močového ústrojí, trojklanného nervu, revmatismu, migrénách, psychickém rozladění, ale zejména při zánětech žil a při pocitu těžkých a neklidných nohou. Právě pro tyto účinky jsou extrakty z kůry nebo pupenů vrby bílé vhodnou prevencí proti infarktu myokardu.

Srdce podpoříte:

  • Když nebudete kouřit.
  • Nebudete se nervovat a stresovat.
  • Budete se dostatečně hýbat, ale nebudete se přetěžovat.  
  • Omezíte solení a zařadíte do stravy rostlinné tuky a dostatek zeleniny a vlákniny.

Co ještě pomůže:

  • Jednou z babských rad na podporu srdce a rozpouštění krevních sraženin je směs křenu a citrónové šťávy v poměru 4:1. Užívá se jedna čajová lžička dvakrát denně.
  • Stejně účinné jsou i česnek, cibule a zázvor, syrové či vařené. Snižují množství cholesterolu v organismu.
  • O řebříčkových nálevech se v herbářích říká, že pomáhají předcházet krevním sraženinám.

Ovšem pozor! K syntetizaci původní kyseliny došlo proto, aby se zmírnily její silné nežádoucí účinky. Podobně jako u aspirinu či acylpyrinu by přípravky z kůry vrby bílé neměly užívat těhotné a kojící ženy, pacienti trpící vředovými chorobami žaludku, nízkou srážlivostí krve a dalšími onemocněními. Proto se vždy pečlivě informujte u lékárníka nebo lékaře, zda jsou pro vás přípravky z vrbové kůry vhodné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám