Hlavní obsah

I jeden alkoholický nápoj denně může zkrátit váš život, tvrdí vědci

Novinky, das

Alkohol je metla lidstva, což potvrzuje i nejnovější vědecká analýza, ve které byla zpracována data 600 000 milovníků alkoholu z 19 zemí světa, podle které 5-10 alkoholických nápojů týdně dokáže zkrátit život až o šest měsíců. Čím více alkoholu lidé vypijí, tím bude zřejmě jejich život kratší. Například u jedinců, kteří si dopřejí 18 a více alkoholických nápojů za týden se může doba jejich života zkrátit až o 5 let.

Foto: Profimedia.cz

Všechna pozitiva alkoholu vždy zastíní jeho negativa.

Článek

Vědci tímto výzkumem napadají mnohá dosavadní tvrzení, že menší množství alkoholu denně organismu prospívá. Podle jejich zjištění tomu tak úplně není.

Za bezpečný limit pro týdenní spotřebu alkoholu považují maximálně pět 175ml sklenic vína či 5 půllitrových piv. Nicméně riziko kardiovaskulárních onemocnění může zvýšit i menší množství.

Vyšší rizika při umírněném množství alkoholu (5 sklenek vína či piv) týdně:

  • Mozková mrtvice o 14 %
  • Fatální hypertenze o 24 %
  • Srdeční selhání o 9 %
  • Aneuryzma aorty o 15 %

„Přestože předchozí studie prokázaly hned několik pozitivních účinků menšího množství alkoholu na zdraví, naše analýza prokázala, že tomu tak v konečném důsledku není, protože všechna pozitiva alkoholu vždy zastíní jeho negativa,” vysvětluje pro BBC profesor Tim Chico, zabývající se kardiovaskulární medicínou v britském Sheffieldu.

Jako případ uvádí anginu pektoris, jež sice hrozí méně často lidem, kteří se občas napijí alkoholu, nicméně jim hrozí jiné formy onemocnění srdce jako například akutní infarkt či mozková mrtvice.

„Měli bychom mít vždy na paměti, že doporučení o alkoholu by měla fungovat jako maximální hranice, a ne jako cíl. Snahou lidí by tak mělo být pít daleko méně, než se doporučuje,” dodává Victoria Taylorová z British Heart Foundation.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám