Hlavní obsah

Nadměrné vypadávání vlasů může upozorňovat na zdravotní problém

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadávání vlasů je přirozený proces, který se týká ve větší či menší míře každého z nás. V průměru lidem vypadne denně až sto vlasů, přičemž na jaře či na podzim to může být i více. Pokud ale máte pocit, že vám vlasy padají více než dříve, je třeba to řešit.

Foto: Profimedia.cz

Ztrátu vlasů špatně prožívají ženy i muži.

Článek

Stav vlasů a vlasové pokožky je téměř vždy odrazem zdravotního stavu.

„Z nutričně metabolického či hormonálního hlediska je špatný stav vlasů a pokožky hlavy prvním příznakem, kterým tělo reaguje, když je něco v nepořádku,” říká tricholog Anthony Pearce pro Daily Mail Australia.

Nadměrné vypadávání, ztráta hustoty vlasů, špatný stav pokožky či aktivace autoimunitních stavů jsou často počátečním příznakem vnitřní poruchy nebo nějakého nedostatku, na který tělo upozorňuje.

Co všechno ovlivňuje zdraví vlasů

Styl

Nadměrné vypadávání vlasů: Jak ho poznat?

Podle lékařů je normální, když člověku vypadne okolo sto vlasů denně. Nikomu ale nemůžeme vyčítat, že denně nesbírá vypadané vlasy a nepočítá je. Anthony Pearce proto definuje nadměrné vypadávání tak, že vám vlasy zkrátka padají více, než bývá obvyklé.

Příčiny nadměrného vypadávání vlasů

V první řadě je zapotřebí nalézt pravou příčinu problému. Obvykle je nadměrné padání vlasů způsobeno buď hormony, nebo narušenou rovnováhou vlasového cyklu, a to vnějšími či vnitřními vlivy (nedostatek vitaminů, minerálů, nadměrný stres, začínající nemoc apod.). Kvalita a zdraví vlasů totiž odrážejí stav celého organismu, včetně psychického i fyzického rozpoložení.

Častou příčinou bývají také alergické reakce, stres, silný šok, u žen i vysazení antikoncepce. Naopak změna rutiny péče o vlasy má jen malý vliv, protože problém vypadávání vyplývá z vnitřní nerovnováhy. Za nadměrné vypadávání mohou i programy na snížení tělesné hmotnosti nebo diety.

Za vypadávání vlasů mohou špatně korigované oční vady, hormony, ale i podzim

Styl

U mužů může hrát roli i vyšší hladina testosteronu v krvi, která ničí vlasové kořínky, a vlasy začnou vypadávat. Vlasová cibulka je totiž velmi citlivá na testosteron, který je aktivní v periferních tkáních, kam řadíme i vlasy. Jedná se o tzv. androgenetickou alopecii.

Pokud u vás ale ani jedna možnost neplatí, je nutné problém řešit a obrátit se na odborníka, který případně vyloučí závažnější onemocnění.

 Jak zabránit vypadávání vlasů

Pokud se nejedná o hormonální problém, pak je vhodné i tzv. trichologické vyšetření, které díky sérii podrobných testů dává dokonalý přehled o stavu pokožky hlavy a vlasech samotných.

Kvalitu pokožky hlavy a tím pádem i vlasů ovlivňuje i hladina konkrétních vitaminů a minerálů v těle. Nadměrné padání vlasů bývá způsobeno nedostatkem železa a zinku, jejichž hladinu v těle pomůže zjistit krevní rozbor.

Jak si poradit s vypadáváním vlasů u mužů

Styl

Vlasům prospívá konzumace brokolice, špenátu, mrkve a rybího tuku, masa, jater, obilovin, oříšků, ječných krup, pohanky a rýže. Pro posílení křehkých a lámavých vlasů je potřeba zvýšit příjem selenu a také aminokyseliny methionina.

Napravení problému trvá obvykle tři až čtyři měsíce. Za tuto dobu je tělo schopno stabilizovat vnitřní poruchu nebo nedostatek živin a znovu začne podporovat růst vlasových folikul a nehtů.

Zrádné hormony. Ovládněte je a zbavte se nadváhy, padání vlasů a akné

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám