Hlavní obsah

Přecházení chřipky může nemoc prodloužit až dvojnásobně, hrozí i komplikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přecházení chřipky se nemusí vůbec vyplatit. Místo jednoho týdne může nemocného vyřadit z běžného života i na 14 dní, navíc může vést i k zánětům dutin či závažnějším chorobám. Nejlepší léčbou je alespoň třídenní klidový režim a dostatek tekutin.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší léčbou je alespoň třídenní klidový režim a dostatek tekutin.

Článek

Není dobré sázet na nejčastější scénář, kdy si dospělý člověk vezme léky na potlačení příznaků chřipky a jde do zaměstnání. „Nemocnému se uleví, ale dál je nosičem viru a šíří ho mezi lidi, což je z epidemiologického hlediska špatně," upozorňuje praktická lékařka a homeopatka Magdaléna Záchová.

Potlačené příznaky pak podle ní trvají až dva týdny. „Tělu se musí dát šance, aby odpočívalo. Alespoň tři dny," dodala. Přechozená chřipka může vést k zánětům dutin nebo vleklému kašli.

Nutné není podle Záchové snižovat horečku léky, pokud nepřesáhne 38,5 stupně Celsia. Nedoporučuje ani kapky na rýmu, které zastaví eliminaci viru z organismu. Upozornila, že proti chřipce nepomáhají antibiotika, která léčí jen bakteriální nemoci. Podle ní mohou naopak zhoršit složení střevních mikroorganismů, které jsou součástí imunity.

Od běžné virózy či nachlazení se chřipka liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými a pravidelné mytí rukou mýdlem, například po cestování hromadnou dopravou.

Loni byla na začátku února chřipková epidemie na ústupu, obvykle trvá kolem šesti týdnů. V letošní, probíhající chřipkové sezóně je evidováno 100 závažných případů, které si vyžádaly hospitalizaci, a 16 úmrtí. Většina se týká lidí starších 60 let, pro které je chřipka obzvlášť nebezpečná. Řada nemocnic nebo domovů důchodců proto zakázala návštěvy.

Reklama

Související témata:

Související články

Chřipku není radno brát na lehkou váhu

Mírné zimní počasí svědčí nejrůznějším infekcím, včetně virů chřipky. Nemusí se přitom jednat o žádnou banalitu. V České republice kvůli chřipce umírá kolem...

Nakazit chřipkou se můžete i při sexu

Chřipková epidemie je v plném proudu. Pokud si myslíte, že vás od nákazy zachrání teplý kabát a vyhýbání se místům, kde proudí davy lidí, tak jste na omylu....

Chřipková epidemie pokračuje a sílí

Počty lidí, kteří v tomto týdnu onemocněli akutními respiračními obtížemi, mezi něž patří i chřipka, nadále rostou. V české republice tak pokračuje plošná...

Výběr článků

Načítám