Hlavní obsah

Bylinky, které pomohou předcházet problémům s močovým měchýřem

Právo, Zdena Nováčková

Nepříjemnosti s močovým měchýřem mohou začít obyčejným prochladnutím. Stačí snížená imunita a zákeřné bakterie se k naší smůle rozmnoží. Jakmile se jednou zánět močového měchýře objeví, onemocnění se v určitých periodách opakuje. Proto je dobré vědět, jaké bylinky mohou pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Čaj z přesličky rolní

Článek

Čaj z mochny husí a třapatky

Brzdí záněty. Směs připravíme smícháním třiceti gramů třapatky (echinacea) a padesáti gramů mochny husí. K tomu přidáme třicet gramů zlatobýlu a po dvaceti gramech řebříčku, mochny nátržníku, dubové kůry a listů řeřichy potočnice.

Dvě vrchovaté polévkové lžíce bylinkové směsi zalijeme půllitrem vroucí vody, necháme čtvrt hodiny působit a pak scedíme. Pijeme v průběhu celého dne.

Lichořeřišnice větší - přírodní antibiotikum

Lichořeřišnice je v lidovém léčitelství označovaná za silné přírodní antibiotikum, které přispívá k doléčení opakujících se zánětů a zejména zánětů močového měchýře. Díky svým silným antibakteriálním účinkům omezuje nadměrný výskyt nežádoucích bakterií v močových cestách a pomáhá tak v obranných procesech těla. Kromě toho má silné močopudné účinky a pozitivně působí na inkontinenci. Současná západní medicína lichořeřišnici označila za přírodní antibiotikum budoucnosti. Bylina není vhodná do směsí.

Tinkturu z lichořeřišnice lze bez problémů koupit, ale v létě si ji můžeme připravit i sami doma. Přibližně čtvrt kila čerstvé rostliny (může obsahovat všechny části, nejvíc síly je v poupatech a semenech, která je třeba rozmačkat) zalijeme litrem bílého alkoholu, všechny části rostliny musí být ponořené. Necháme na slunci louhovat čtyři až šest týdnů.

Nejlepší je namíchat směs do uzavřených lahví (např. velké zavařovačky), abychom mohli celý obsah protřepávat. Zrychlíme a zintenzivníme tak maceraci. Přibližně po šesti týdnech přefiltrujeme a roztok, tedy hotovou tinkturu, nalijeme do tmavé lahve.

Medvědice lékařská - odborník na písek

Pravidelné pití čaje z medvědice (Arctostaphylos uva-ursi) vyplavuje z močového měchýře písek.

Přípravky z medvědice působí protizánětlivě na močové cesty, ledviny i močový měchýř. Zamezují zadržování vody v těle. Látky v rostlině snižují kyselost moči a zabraňují tak vzniku močových kamenů.

Příprava čaje: dvě až tři čajové lžičky medvědice spaříme čtvrtlitrem vařící vody, deset minut necháme louhovat a pijeme několikrát za den. Kúru vydržíme deset až čtrnáct dnů.

Směs podle Jarmily Podhorné

Bylinkářka Jarmila Podhorná radí na problémy s močovým měchýřem užívat tinktury nebo nálevy z brusinky, vřesu a olše. Bylinná tinktura má silnější účinky.

Obranyschopnost těla podle bylinkářky posílí koupele ze směsi měsíčku, řebříčku, kontryhelu, přesličky, lichořeřišnice a chmele. Vhodné je také zklidnit organismus, protože zánět měchýře doprovázejí nepříjemné pocity, jako je časté nutkání k močení, pálení a svědění. S tím pomůže třezalkový nebo lipový čaj.

Přeslička rolní - pomůže i s revmatem

Přeslička (Equisetum arvense) je skutečně vynikající bylina. Nejenže působí na záněty močového ústrojí, umí pomoci i při močových či ledvinových kamíncích a působí silně močopudně. Užívá se i při revmatu, které bývá s urologickými problémy často spojeno.

Kúra na močové cesty a revma. Odvar připravíme ze čtyř čajových lžiček rostliny, které zalijeme čtvrtlitrem vody. Vaříme přibližně čtvrt hodiny. Odvaru pijeme při urologických nebo revmatologických potížích přibližně jeden litr denně. Kúra je intenzivnější, když pití čaje prokládáme pitím obyčejné vody. Pozor! Přeslička by se neměla používat dlouhodobě, proto je ideální její zakomponování do směsí.

Směs bylin s přesličkou. Připravíme ji ze stejných dílů natě přesličky rolní, rdesna ptačího, třezalky tečkované, listu kopřivy. Dvě čajové lžičky směsi přelijeme dvěma decilitry vroucí vody, patnáct minut necháme louhovat a pak scedíme. Pijeme třikrát denně před jídlem.

Koupel. Účinně posílit funkci měchýře a předcházet onemocnění ledvin můžeme pomocí koupele z přesličky - 250 g natě vložíme do dvou litrů studené vody a necháme několik hodin vyluhovat, nejlépe přes noc. Pak čtvrt hodiny povaříme a scedíme do předem připravené sedací koupele.

Voda musí sahat nad ledviny a její teplota by se měla pohybovat kolem třiceti osmi stupňů Celsia. Je třeba v ní vydržet alespoň patnáct minut.

Zkuste petrželku

Ulevit ledvinám i močovému měchýři může odvar ze zelené petrželky. Stačí krátce, deset až patnáct minut povařit svazeček petrželové natě a potom během dne odvar popíjet. Nápoj není moc chutný, ale zato velmi prospěje zdraví. Okořenit ho můžeme bobkovým listem, který také podporuje činnost ledvin.

Celík zlatobýl

Na měchýř i na prostatu. Tato bylina s latinským názvem Solidago virgaurea působí silně močopudně. Čaj ze zlatobýlu by si měli dopřávat také muži, kteří mají problém s močením způsobený zbytnělou prostatou. Bylina se užívá na posílení oblasti ledvin a močových cest, rozpouští také ledvinové kamínky.

Odvar zlatobýlu na obklady. Vezmeme dvě polévkové lžíce byliny, zalijeme půllitrem vody a přivedeme k varu. Vaříme pět minut, odstavíme a scedíme. Namáčíme obinadlo a přikládáme ho na bederní část, kde jsou ledviny. Odvar můžeme použít i na koupele.

Směs podle Jiřího Janči

Bylinář Jiří Janča doporučoval na podporu a regeneraci močového ústrojí směs tří dílů celíku zlatobýlu a po jednom dílu rdesna ptačího, přesličky rolní a rdesna blešníku. Nálev pijeme třikrát denně před jídlem.

Během kúry, která trvá podle potřeby jeden až dva měsíce, se nedoporučuje pít minerální vody s obsahem sodíku, aby tělo nezadržovalo vodu.

Reklama

Související články

Tipy, jak se zbavit kašle bez léků

Kašel může mít mnoho nejrůznějších příčin. Od nachlazení, přes alergie až po podrážděný krk. Při jeho výskytu řešíme problém nejčastěji výletem do čekárny...

Stimulační bylinky na posílení imunity

Je tu podzim a vy máte už zase rýmu, pokašláváte a zdá se, že chytnete každou virózu. Pokud je to tak, měli byste zapracovat na své imunitě. K tomu mohou...

Výběr článků

Načítám