Hlavní obsah

Ženy mají větší tendenci podléhat zimnímu splínu než muži

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová studie ukázala, že ženy jsou obecně náchylnější k zimním splínům a depresím při změnách počasí než muži. Výzkumy rovněž potvrdily, že kratší dny a chladnější teploty způsobují sezónní afektivní poruchu, která se projevuje příznaky, jako je špatná nálada, podrážděnost či únava.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie z univerzity ve skotském Glasgow zkoumala více než 150 000 dospělých středního věku. Výzkumníci analyzovali u žen a mužů sklony k depresím, změny nálady, únavu a napětí. Dále pak zkoumali vztah mezi zmíněnými symptomy a průměrnou délku dne a venkovní teplotou.

Zjištění publikovaná v časopise Journal of Affective Disorders ukázala, že na ženy a jejich náladu mají na rozdíl od mužů vliv sezónní změny v průběhu celého roku, včetně zimy, která na ně působí obzvláštně depresivně. Mohou za to zejména kratší a chladnější dny, které vyvolávají SAD (anglická zkratka) neboli sezónní poruchu nálady.

Podle Daily Mailu symptomy často začínají již na podzim. Postižení mají pocit letargie, přetrvávající špatnou náladu, ztrácejí zájem o běžné každodenní aktivity (anhedonie), jsou podráždění a pociťují zoufalost, vinu či pocit bezcennosti. V průběhu prosince, ledna a února se tyto symptomy zhoršují, na jaře a v létě mají naopak tendenci se zlepšovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám