První větší dávku (alespoň dvě deci) je účelné vypít ihned po probuzení, protože organismus nebyl během noci hydratován. Další tekutiny jsou na stole při snídani - káva a čaj nestačí, musíme přidat navíc ještě vodu, minerálku, ředěnou ovocnou nebo zeleninovou šťávu (džus), protože od nápojů, které obsahují kofein, nemůžeme očekávat zavodnění, ale pravý opak.

Pro kontrolu spotřeby tekutin je účelné mít na pracovišti stále v dosahu láhev, do které dáme ráno přinejmenším litr neslazeného nealkoholického nápoje. Po skončení pracovní doby by v ní neměla zůstat ani kapka.

Do večera už tedy zbývá pouhého půl litru, což není žádný problém, zvlášť když si dopřejeme trochu vína nebo piva. Na tvrdý alkohol raději zapomeňme.

Množství potřebných tekutin je ovšem závislé také na tom, co jíme. Sladká, slaná a tučná jídla potřebují zapíjet více. Totéž platí o pokrmech s vydatným obsahem vlákniny, která v trávicím traktu bobtná. A mimochodem, pít se má už s jídlem, po malých doušcích, a ne až po něm. Při zvýšené fyzické námaze, čímž je myšleno i cvičení, je rovněž nutné vypít více. Hodina intenzivního tréninku si vyžádá až jeden litr navrch.

Silně sycené nápoje zbytečně zatěžují trávicí systém, není proto dobré, aby tvořily velkou část denního přídělu. Pozor je třeba dávat na teplotu. Za minimální považujme alespoň deset stupňů, nižší škodí.

Jestliže někomu pro ukázněnost v pitném režimu nestačí riziko vzniku ledvinových kamenů, infekce močového měchýře či bolestí hlavy a nesoustředěnosti, mohlo by pro něj být dobrou motivací vnější vylepšení těla. Dostatečně zavodněný organismus se totiž vyznačuje pěknou pružnou pletí a netrpí celulitidou, snadněji hubne nebo si udržuje váhu a vůbec celkově vypadá svěže.