Hlavní obsah

Nezapomeňte před Vánoci sami na sebe

Novinky, das

Před Vánoci často plánujeme pečení, úklid, děláme si seznamy dárků, jimiž chceme obdarovat nejbližší, přitom ale velmi často zapomínáme sami na sebe.

Foto: Profimedia.cz

Masáž může zafungovat jako balzám na duši.

Článek

I když mnozí tvrdí, že je pro naše já lepší obdarovávat než dárky přijímat, realita může být jiná v okamžiku, kdy budeme vystresovaní, vyčerpaní a v podstatě nešťastní. Jen těžko pak budeme předstírat, že na nás nezáleží, hlavně, když mají radost druzí.

„Na vás a vašich pocitech totiž velmi záleží. A pokud budete na své já zapomínat, velmi záhy se to odrazí i na vašem zdraví. Proto se na chvíli zastavte a začněte myslet i na sebe. Využijte každé příležitosti k relaxaci a nabírání energie,” upozorňuje na svém blogu wellness koučka Michele Brookhausová.

Naložte se do vany

Mořská sůl, epsonská sůl a éterické oleje mají výborné relaxační schopnosti. Velmi snadno tak díky nim zklidníte mysl a zbavíte se napětí a stresu.

Pokud si chcete navodit tu pravou klidnou vánoční atmosféru, přidejte si do koupele přísady s vůní pomeranče, skořice a smrku. Tato kombinace vůní totiž otvírá srdce a mysl.

Dopřejte si relaxační masáž 

Ideální způsob, jak vyskočit z každodenního stresu a chaosu, je zajít si na relaxační masáž. Ta funguje především jako balzám na duši, samozřejmě i jako způsob maximálního uvolnění těla.

Doporučit můžeme například havajskou masáž Lomi Lomi, jejíž základy vycházejí ze speciálních havajských technik a věnuje se celému tělu. „Používá se při ní teplý olej - nejčastěji kokosový a masáž se provádí dlaněmi, celým předloktím a lokty. Odstraňuje únavu mysli, bolesti svalů, uvolňuje napětí, harmonizuje organismus, stimuluje krevní oběh a celý lymfatický systém, napomáhá detoxikovat organismus a zvyšuje následnou pohyblivost pohybového aparátu. Působí tak nejen relaxačně, ale skutečně i antistresově,” vysvětluje terapeut Michal Vítek z pražského studia Bomton Florentinum.

K naprostému uvolnění může dojít i pomocí relaxační masáže Zimní snění s vůní dřevin. „Jedná se o proceduru celého těla vedoucí k úplnému uvolnění. Příjemná vůně dřevin zasáhne všechny vaše smysly a vy rázem začnete snít. Olej z kosodřevin má osvěžující účinek u osob trpících nespavostí či bolestí hlavy, únavou, očišťuje od negativních myšlenek. Zároveň posiluje velmi výrazně ledviny a močový systém, což je s nástupem zimy žádoucí,” vysvětluje Tereza Patraulea z pražského studia Planet Zen.

Vyzkoušet ale můžete i jednu z nejstarších ajurvédských praktik Shirodharu. „Jedná se o vysoce účinnou léčebně-relaxační techniku s pročišťujícím a omlazujícím účinkem. Jedná se o techniku známou 5000 let, jejím hlavním cílem je dosažení tělesné a duševní rovnováhy,” doporučuje Linda Antony z pražského studia Mahapurusha Ayurveda.

Zajděte si do lesa

Již v roce 1982 proběhl výzkum poukazující na fakt, že čas strávený v lese má pozitivní vliv na zpomalení tepové frekvence, snížení krevního tlaku a produkci stresového hormonu, ale i na posílení imunity a zlepšení celkové duševní pohody.

Pusťte si hudbu, zatančete si

Hudba i tanec mohou mít doslova léčebné účinky. Využijte tedy každého volného momentu k poslechu hudby a tanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám