Hlavní obsah

Trpěla bolestmi a ztrátou paměti. Boreliózu lékaři odhalili až po 16 letech

Novinky, bok

Třiadvacetiletá Rhiannon Collinsová z jihovýchodní části Londýna se ve čtyřech letech nakazila od klíštěte. Po čase začala trpět bolestmi, ztrácela paměť, byla unavená. Že jde o následky boreliózy, kterou se nakazila, zjistili lékaři až po téměř šestnácti letech.

Foto: Profimedia.cz

Rhiannon Collinsová

Článek

Do doby, než měla nastoupit na univerzitu, žila mladá žena poměrně normální život. Stres ohledně studia ale vše změnil. Začala trpět vážnými bolestmi, výpadky paměti, byla velmi často unavená.

Po jedné z oslav, které se účastnila, zkolabovala a další dva roky strávila upoutaná na lůžko ve stavu, kdy se nebyla schopna bez pomoci umýt, najíst, nebo si dojít na toaletu. Viníka, který za vše mohl, odhalili lékaři daleko v její minulosti. V dětství se nakazila od klíštěte lymskou boreliózou, nemocí, která ji podle vlastních slov připravila o důstojnost, uvádí Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

„Ze stavu, kdy jsem byla nezávislá, jsem se dostala do situace, kdy jsem nemohla nic. Lékaři nevěděli, co se mnou je, mysleli si, že umírám,” citoval mladou ženu server Evening Standard, stejně jako mnoho dalších. Její stav byl natolik vážný, že sepsala závěť.

Že jde o následky boreliózy, lékaři prokázali až v jejích dvaceti letech, do té doby testy tuto nemoc nikdy neprokázaly.

V důsledku nemoci často doslova plakala bolestí, mnohdy nepoznávala své nejbližší, nevěděla, jak se jmenují.

Neopouští domov

I přes péči, které se jí následně dostalo, se stále potýká s dalšími následky nemoci, kvůli kterým neopouští dům. Má problémy se srdcem, žaludkem, trpí častými migrénami nebo závratěmi.

Foto: Profimedia.cz

Když nemoc propukla naplno, byla mladá žena upoutána na lůžko a zcela závislá na pomoci ostatních. I po léčbě se stále potýká s vážnými následky nemoci.

Jak sama tvrdí, nemoc by se nemusela nikdy rozvinout do takových rozměrů, kdyby byli lékaři dostatečně seznámeni s příznaky a uměli nemoc rozpoznat včas.

Se svým příběhem se rozhodla podělit s širokou veřejností, aby všichni věděli, jaká nebezpečí mohou být s touto nemocí spjata.

Lymská borelióza

Nemoc způsobují bakterie rodu Borrelia. V Evropě nejčastěji Borrelia afzelii a Borrelia garini, v USA pak Borrelia burgdorferi. Běžně se v přírodě vyskytují u hlodavců, z nichž je na člověka přenáší nejčastěji klíšťata.

Nákazu se lze rozeznat podle toho, že v místě přisátí klíštěte se po pěti až sedmi týdnech tvoří červená skvrna, jejíž střed postupně bledne. Je velká asi pět centimetrů. Další se mohou vytvořit na jiných částech těla. V tomto stadiu může mít nemocný příznaky podobné chřipce - tedy bolesti hlavy, svalů a kloubů. Pokud se nasadí antibiotika ze skupiny tetracyklinů, nemoc se vyléčí. Ve většině případů bakterii zlikviduje sám imunitní systém.

Pokud se tak nestane, nastupuje druhá fáze nemoci. Bakterie v ní postihuje nejčastěji nervy a klouby. Méně často propukne i třetí stadium, které má nejrůznější projevy od zánětů míchy či postižení lícních a očních nervů po záněty kloubů. Nemoc, především u dětí, je v případě třetího stadia často chronická.

Očkovací látka existuje pouze pro druh bakterie burgdorferi, tedy pro druh vyskytující se na americkém kontinentu.

S lymskou boreliózou se potýkala například i modelka Bella Hadidová nebo zpěvačka Shania Twainová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám