Hlavní obsah

Kurkuma jako velmi účinný pomocník proti zánětům a bolestem

Při hledání alternativ léků proti bolesti stále více lidí sází na oblíbené indické koření - kurkumu. Lékařka a specialistka na výživu doktorka Sarah Brewerová vysvětluje pro Daily Mail, jak náš organismus na toto koření reaguje a jak z jeho konzumace vytěžit to nejlepší.

Foto: Profimedia.cz

Jak z kurkumy získat to nejlepší?

Článek

Kurkuma je běžný název pro podzemní oddenek asijské rostliny kurkumovníku dlouhého, podobného zázvoru. Nejznámější je ve formě žluto-oranžového koření užívaného především v marockých a indických pokrmech, kterým dodává jemnou, aromatickou, lehce nahořklou chuť a zářivou šafránovou barvu.

Kurkuma jako lék

Přínosy pro zdraví spočívají ve vysoké koncentraci antioxidantů polyfenolů, zvaných kurkuminoidy. Tři čtvrtiny z nich jsou ve formě kurkuminu, ovšem medicínské extrakty jsou tak koncentrované, že poskytují přinejmenším z 95 % čistý kurkumin.

Kurkuma je používána proti zánětům, k léčbě kožních problémů, k posílení imunitní funkce jater a také k podpoře hubnutí. Všechna tato využití mají pevnou vědeckou základnu.

Účinný prostředek proti zánětům a bolest

Hlavní využití najde kurkuma při mírnění zánětů a bolesti. Zatímco z krátkodobého hlediska je zánět příznivý – upozorní vás, že něco není v pořádku – z dlouhodobého hlediska způsobuje vytrvalé symptomy například u osteoartrózy, lupénky nebo ulcerózní kolitidy (chronické onemocnění střevní sliznice - pozn. red.). Kurkuma potlačuje produkci řady zánětlivých chemikálií a přináší úlevu například od bolesti kloubů či lupénky.

Zvláště důležitý je fakt, že kurkuma/kurkumin, může potlačit zánětlivou chemikálii zvanou TNF-alfa. Právě molekuly této chemikálie jsou cílem nového léčiva známého jako TNF protilátka, používaného při léčbě osteoartrózy, zánětů střev, lupénky a ankylozující spondylitidy (Bechtěrevova nemoc - pozn. red.). Nejen že jsou tyto léky drahé, ale musí být aplikovány injekčně. Kurkumin k nim představuje přírodní alternativu.

Několik studií naznačuje, že kurkumin je stejně účinný jako nesteroidní protizánětlivá léčiva (NSAIDs), mezi která patří například ibuprofen, diclofenac, nurofen či voltaren. Jak nesteroidní protizánětlivé léky, tak kurkumin pracují na snížení tvorby zánětlivých chemikálií. Léky pak brání v činnosti dvěma konkrétním enzymům, COX-1 a COX-2.

Kurkumin pracuje skrze množství buněčných signalizačních cest, zahrnujících i enzym COX-2. Každá z nich přitom samostatně snižuje produkci a činnost různých spouštěčů zánětu. Tato činnost se širším záběrem má potenciál zmírňovat bolest a zánět s menší pravděpodobností vedlejších účinků.

Pokud se přikláníte k přírodní medicíně či jste zažili vedlejší účinky nesteroidních protizánětlivých léků, případně se obáváte jejich vlivu na žaludek, ledviny, játra a kardiovaskulární systém, pak může být kurkumin dobrou alternativou.

Kurkumin lze také užívat společně s léky proti bolesti k posílení jejich účinku, v takovém případě pak stačí menší dávka léku. Nebo jej lze kombinovat s glukosaminem a chondroitinem k rychlejšímu nástupu účinku a dosažení lepších výsledků.

Jak tělo kurkumin nejlépe vstřebá

Vedle pozitivních účinků kurkumy se odborníci zabývají i další klíčovou otázkou, a to, jak ji nejlépe užívat. Zásadním problémem konzumace kurkumy ve stravě totiž je, že se do krevního oběhu vstřebá pouze 1 % obsaženého kurkuminu. Je to dáno tím, že kurkumin není rozpustný ve vodě.

Vědci tak přišli s následujícím doporučením, jak kurkumu konzumovat, aby se do těla vstřebalo maximum účinných látek.

Jak dostat z kurkumy maximum
Přidejte pepř - jednou z nejsnazších cest, jak podpořit vstřebávání kurkuminu, je kombinovat ho s něčím, co zabrání jeho trávení skrze střevní stěny. Za výborného pomocníka lze v tomto směru považovat pepř. Bílá, černá a dlouhá zrnka pepře obsahují unikátní alkaloid zvaný piperin, který brání vstřebávání kurkuminu skrze střevní stěny. To může zvýšit jeho absorpci do oběhu až o 2000 % (40násobné zvýšení). Pokud máte pepř rádi a hojně ho do kari přidáváte, prospěje vašemu jídlu nejen svou chutí.
Olej - jelikož je kurkumin rozpustný v tucích, lze jeho vstřebání do krevního oběhu podpořit přidáním oleje. Zkuste smíchat 1 polévkovou lžíci čerstvě nadrcené kurkumy, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 1 polévkovou lžíci čerstvě namletého pepře a použijte směs do polévky, při dušení masa, do kari a dalších pokrmů.
Použití kurkumového prášku - pokud používáte kurkumu v prášku, ujistěte se, že je co nejčerstvější. Vyhoďte kořenku se starou kurkumou, která už ztratila barvu nebo aroma, a kupujte si častěji menší množství. Skladujte ji v dóze bez přístupu vzduchu, na chladném a suchém místě, z dosahu slunečních paprsků.
Chytré doplňky - abyste vytěžili z doplňků stravy maximum, je potřeba dávat si pozor, jak byly vyrobeny. Jak již bylo řečeno, je velmi těžké vstřebat z běžně dostupných doplňků do oběhu maximum, když kurkumin není rozpustný ve vodě.Dobrou cestou, jak absorpci podpořit, je napodobit pokročilý systém podávání léků, ve kterém je kurkumin obsažen v tekutých kapslích, aby produkoval maličké nanomicely. To chrání kurkumu před rozpadem ve střevech, je tak vstřebávána 185krát lépe než práškové výtažky – dokonce i ty s vysokým obsahem kurkuminoidů.
Bylinné čaje - v ajurvédské medicíně je kurkuma často předepisována v dávce dvou zarovnaných čajových lžiček prášku zamíchaných s kokosovým mlékem a podávaných dvakrát denně. Existuje také mnoho bylinných čajů kombinujících kurkumu s dalšími bylinnými přísadami, které mají doplňkový nebo podporující účinek na metabolismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám