Hlavní obsah

Voda je pro život nezbytná, nadmíra však škodí

Novinky, bok

Že je voda pro život důležitá, vědí všichni. Množství, které by měl člověk denně vypít, závisí na klimatu i na aktivitě jedince. Stejně jako je nebezpečná dehydratace, tedy nedostatek tekutin, může ale tělu škodit i nadmíra vody.

Foto: Profimedia.cz

Dostatečný pitný režim zajistí tělu správné fungování. Stejně jako nedostatek vody ale může ublížit i její nadmíra.

Článek

Tělo potřebuje vodu, aby pomohla buňkám a orgánům správně fungovat. Je třeba ji neustále doplňovat, neboť dochází k jejímu úbytku ve formě potu, moči ale i při dýchání.

Pokud tělo nemá dostatek tekutin, je tedy dehydrováno, objevují se často typické symptomy, které zahrnují únavu, závratě, svalové křeče, v závažných případech může nedostatek tekutin vést až ke smrti.

Přílišná hydratace

Může ale nastat i opačný efekt, tedy stav, kdy se člověk vodou tzv. přepije. Jde o poměrně vzácný jev, lékaři v takovém případě mluví o intoxikaci vodou nebo též o otravě vodou, uvedl server Express.

V takovém případě dochází ke zvýšenému množství vody v krvi, zvyšuje se tlak v buňkách a uvnitř lebky, což může způsobovat bolesti hlavy, nevolnost či zvracení, případně narušení funkcí mozku.

Závažnější případy mohou vést ke zvýšení krevního tlaku, dvojitému vidění, mohou nastat potíže s dýcháním a svalová slabost. V nejhorším případě se objevují záchvaty, kóma a smrt.

Přestože je pro mnohé téměř nepředstavitelné přepít se vodou (náhodně), i tak došlo k případům. Může se tak stát například při sportu, kdy mají lidé tendenci pít více, než je potřebné.

Nejlepším ukazatelem, zda člověk pije dostatečně, je barva moči. U zdravého jedince by měla být světle žlutá. Čím tmavší moč, tím vyšší je pravděpodobnost, že dotyčný málo pije (může se ale jednat i o příznak různých zdravotních potíží). Pokud je naopak moč téměř průhledná a bezbarvá, značí to nadmíru přijímané vody. Netradiční zabarvení moči pak může být způsobeno i různými konzumovanými potravinami.

Reklama

Související témata:

Související články

Pitný režim těhotných ovlivňuje plod

V průběhu těhotenství se v těle ženy děje mnoho změn. Jedná se o fyzicky i psychicky náročné období a je nutné mu přizpůsobit životní styl, výživu i pitný...

Výběr článků

Načítám