Hlavní obsah

Vědci odhalili příčinu rakoviny žaludku

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři významné praktické objevy v medicíně oznámili v tomto týdnu vědci - jsou na stopě příčině rakoviny žaludku, přišli na účinnost pupečníkové krve při léčbě leukémie dospělých a poprvé vyléčili vzteklinu bez očkování.

Článek

Tým Columbijské univerzity publikoval v časopisu Science zjištění, že rakovina žaludku nevzniká v buňkách jeho vnitřní sliznice, jak věda dosud soudila, ale že se na rozvoji choroby podílejí buňky kostní dřeně ."Tento objev je překvapivý a mohl by poopravit současnou teorii o původu rakoviny žaludku," uvedl Daniel Silberberg k výsledkům experimentu na myších.

Dosud převažovala teorie, že rakovina začíná přímo v buňkách napadeného orgánu. Podle výzkumu ale buňky kostní dřeně mohou aktivně přispět k vývoji a šíření nádorů tím, že masově putují k napadené tkáni: imunitní systém je tam vysílá ve snaze nahradit zanícené či jinak poškozené buňky. Náhlé nahromadění buněčného materiálu v myších žaludcích, zanícených bakteriální invazí, ale pak spustilo vznik zhoubných novotvarů.

Šance z pupečníku

Podobně překvapivé závěry vyplynuly ze dvou souběžných studií o léčbě leukémie, publikovaných v časopisu New England Journal od Medicine. Pupečníková krev, běžná při léčbě této formy rakoviny dětí, by mohla snížit rizika ozařování a chemoterapie dospělých, kteří dlouho čekají na dárce kostní dřeně. Dosavadní metody totiž sice likvidují rakovinné buňky bílých krvinek, avšak zároveň oslabují imunitní systém. Ten se posiluje právě poměrně univerzální pupečníkovou krví u dětí a biologicky komplikovanější kostní dření u dospělých.

Pupečníková krev stejně jako kostní dřeň obsahuje univerzální kmenové buňky, je ale méně pravděpodobné, že její kmenové buňky napadnou tělo pacienta. To rozšiřuje prostor pro biologickou přijatelnost dřeně mezi dárcem a příjemcem. Evropští i američtí lékaři dospěli k závěru, že ti, kdo dostali porodní krev z pupečníkové šňůry, mají stejnou naději na vyléčení do dvou let jako ti, kdo dostali kostní dřeň.

Vítězství bez séra

Medicínskou premiéru v léčení vztekliny oznámili lékaři z amerického státu Wisconsin. Patnáctiletou Jeannu Gieseovou kousl v polovině září netopýr, ale hospitalizována byla pozdě, kdy už rozvoj nemoci vylučoval úspěšnost očkování.

Tým specialistů proto nasadil léky vyvolávající umělé kóma a koktejl antivirových prostředků a anestetik pro ochranu nervového systému a posílení imunitní obrany organismu. Nemocní vzteklinou totiž umírají spíše na dopady choroby na srdce, než na samo působení viru. Po týdnu začal dívčin imunitní systém produkovat antitělíska -a virovou nákazu odstranil.

Reklama

Související témata:

Související články

Jablka chrání střeva před rakovinou

Alespoň jedno jablko denně. Tak zní jednoduchá rada lékařů těm, kteří se chtějí vyhnout rakovině střev. Jablka totiž nejen blahodárně působí na celý lidský...

Počítač odhalí pravděpodobnost rakoviny

Nový speciální počítačový program dokáže spočítat ženám pravděpodobnost, že je v budoucnosti postihne rakovina prsu nebo vaječníků. Program nazvaný Boadicea...

Výběr článků

Načítám