Hlavní obsah

Polovina našich dětí má vyšší cholesterol

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Polovina dětí ve věku 10 až 14 let má vyšší cholesterol, než by měla mít, tj. 4,3 milimolu na litr krve. Takový je výsledek celorepublikového průzkumu hladiny cholesterolu a stravovacích zvyklostí u žáků základních škol z Domažlic, Českých Budějovic, Štětí, Ostravy, Chlumce nad Cidlinou, Prahy a Brna.

Článek

"Je to otřesné, když si uvědomíme, že právě vysoký cholesterol má vliv na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění a na ně v České republice umírá nejvíc lidí," řekl ve čtvrtek František Stožický, přednosta dětské kliniky Fakultní nemocnice v Plzni.

Pokud bychom srovnali dětskou a dospělou populaci, pak v dospělé populaci má vysoký cholesterol 20 procent obyvatel.

Lékaři se domnívají, že kdyby se děti, u nichž je vyšší cholesterol, neléčily, situace by se v dospělosti za několik let dramaticky zhoršila. Průzkum mezi dětmi dokonce ukázal, že velmi vysoký cholesterol, tedy nad 5 mmol/litr krve mělo 18 procent dětí.

Dědičnost a přejídání

Hlavními zdroji vyššího cholesterolu jsou dědičné vlohy, ale také přejídání nezdravými potravinami, zejména z oblasti rychlého stravování. Podle průzkumu např. jen 26 procent dětí mělo 7krát týdně zeleninu, 35 procent chlapců a 47 procent dívek vůbec nepije mléko, 10,5 procenta dívek a 8,6 procenta chlapců nesportuje.

Ve školních jídelnách se stravují tři čtvrtiny dětí, ale právě strava v nich není z hlediska zdravé výživy ideální. "Bohužel školy musí vydělávat na opravy střech, a tak jsou v nich automaty na nezdravé nápoje a potraviny a ve školních jídelnách se nevaří dietně, je málo zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných potravin," řekl Josef Hyánek, primář oddělení klinické biochemie, hematologie a imunologie pražské Nemocnice Na Homolce.

Reklama

Související články

Obézním dětem hrozí onemocnění srdce

Skupina vědců z univerzity v Chapel Hill v Severní Karolíně zveřejnila na kongresu American Heart Association alarmující zprávu. Podle ní už dnes není...

Výběr článků

Načítám