Hlavní obsah

Dědičná porucha srážlivosti krve, u které se nedoporučuje užívat hormonální antikoncepci

Novinky, das

Na následky onemocnění spjatých s trombózou, a tedy ucpáním cév sraženinou umírá v Evropě každým rokem kolem 500 tisíc lidí. Za problémem mohou stát vrozené tzv. leidenské mutace přítomné v koagulačním faktoru V, který se na procesu srážení krve významně podílí. Bohužel většina lidí o své genetické zátěži neví, jelikož vyšetření krve, které problém zjišťuje, se běžně neprovádí.

Foto: Profimedia.cz

Na trombózu či embolii může upozornit i dušnost a bolest na hrudi.

Článek

Podle odhadů u nás leidenskou mutací trpí 5-10 % obyvatel, u kterých se zvyšuje riziko žilní a mozkové trombózy či plicní embolie. Toto riziko se pak výrazně zvyšuje v těhotenství a neblahý vliv má i kouření, obezita, užívání hormonální antikoncepce či operativní zákroky, dlouhé sezení (v letadle, v autobuse) apod. Nemoc je přitom dědičná jak po otci, tak matce.

„Velmi nebezpečná je tato genetická zátěž ve spojení s hormonální antikoncepcí. Riziko sraženiny a ucpání cév se při této kombinaci mnohonásobně zvyšuje. Následkem mohou být problémy v těhotenství, trombóza či embolie v mladém věku,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc. z EUC Laboratoří.

Proto by dívky, které požadují svou první antikoncepci a mají v rodinné anamnéze potvrzený výskyt trombóz, tuto skutečnost určitě měly oznámit svému gynekologovi. U lehké formy není hormonální antikoncepce přímo kontraindikována, nicméně mnozí odborníci doporučují ji nebrat. Pokud po ní dívka touží, pak je zapotřebí volit variantu bez estrogenů, jen s gestageny.

„Ženám s těžší formou mutace, které skutečně nesmí užívat hormonální antikoncepci, je nabízena možnost ochrany před početím v podobě nehormonálních nitroděložních tělísek,” upozorňuje gynekolog Jiří Dvořák.

Nejčastější příznaky již probíhající trombózy s následkem embolie
Dušnost
Pocit nedostatečného dechu
Bolest na hrudi
Slabost
Únava
Závratě
Zrychlený tep
Vykašlávání krve
Někdy mohou být příznaky i méně charakteristické, nebo zastřené užíváním léků. Přítomnost trombózy spolehlivě potvrdí ultrazvukové vyšetření.

Důležitá prevence

U leidenské mutace je velmi důležitá prevence, díky které lze vzniku sraženin předejít. Kromě vynechání hormonální antikoncepce důležitou roli sehrává pohyb, zdravý životní styl a dostatečný příjem tekutin. Při delším sezení je dobré se čas od času protáhnout, projít, někdy je lepší použít kompresní punčochy.

Genetický test může pomoci s odhalením nemoci

Genetický test zaměřený na tzv. trombofilní mutace genů může odhalit zvýšené riziko trombofilie.

„Hlavní informace, kterou vám test poskytne, tkví ve vyloučení či potvrzení přítomnosti mutace FV Leiden nebo mutace v genu pro faktor II (FII). Pokud bude výsledek testu pozitivní, je nutné navštívit lékaře,” vysvětluje MUDr. Petr Podroužek.

Vyšetření se provádí buď na doporučení lékaře, kdy je zdarma, či za úhradu přímo v laboratořích. Ceny za testy se pohybují od 660 Kč, záleží vždy na konkrétní laboratoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám