To samozřejmě neznamená, že nejlíp chráněnou prostatu mají totální alkoholici. Pokud jde o hranici rozumné denní dávky, lze vyjít ze zkušeností kardiologů, kteří doporučují jako prevenci proti infarktu a mrtvici maximálně 2 až 4 deci vína denně. Odborníci na léčení závislostí se při tom kloní spíš ke spodní hranici této dávky, tedy 2 dcl denně.

Tlumí dělení nádorových buněk

Profesor Žaloudík upozornil v souvislosti s prevencí rakoviny prostaty i na další zajímavé výzkumy zejména s resveratrolem. Vína z některých oblastí a zpracovaná určitou technologií obsahují vyšší množství tohoto antioxidantu. Při pokusech v laboratořích tlumil resveratrol dělení nádorových buněk a podporoval jejich přirozený zánik.

Doc. Karel Melzoch, CSc., měřil s kolegy z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze hladinu resveratrolu ve víc jak stovce českých a moravských vín. Množství tohoto polyfenolu, který v průměru obsahovaly, bylo srovnatelné s vyhlášenými francouzskými víny z Burgundska a z Bordeaux. Je to dáno především naší geografickou polohou.

Je však otázka, jak silný ochranný účinek na naše zdraví může mít i toto relativně vyšší množství resveratrolu, případně dalších polyfenolických látek. Přesnou odpověď nám může dát jen další výzkum.

Nejzajímavější mi připadal jiný postřeh profesora Žaloudíka. Resveratrol, jehož molekula nápadně připomíná molekulu pohlavního hormonu estrogenu, se váže na hormonální receptory nádorových buněk a omezuje tak jejich nežádoucí stimulaci. Je otázka, jak efektivní v tom může být víno s průměrným a víno se zvýšeným množství resveratrolu. Přesně stanovit to dokáže zas jen další výzkum.

Zatím můžeme spolehlivě konstatovat pouze to, že rozumné pití vína nás chrání před infarkty, mrtvicemi a dalšími kardiovaskulárními problémy. A zdá se, že by mohlo být i součástí přirozené prevence proti rakovině prostaty.

Po infarktu i proti demenci

Rozumné pití vína není jen užitečnou prevencí před infarktem, ale i po něm, jak zjistili kardiologové z univerzity v německém Heidelbergu. Podle jejich studie může podpořit uzdravování pacientů. Ti by však měli v každém případě konzultovat jeho pravidelnou konzumaci se svým lékařem.

Víno, obzvlášť to, které je bohaté na antioxidanty, snižuje riziko demence, tedy vypuknutí Alzheimerovy choroby. Výzkumy francouzského neurochirurga Jeana Marca Orgogoza z Bordeaux ukazují, že v tomto případě přináší lepší efekty spíš horní hranice už zmíněné doporučené denní dávky: 2 až 4 dcl.

"Zdá se, že vyvážená strava a pití červeného vína jako součást prevence o zdraví mohou snížit riziko zápalu plic," konstatoval britský odborník John Harvey. Resveratrol, který řada vín obsahuje ve vyšším množství, může být i součástí prevence proti chronické bronchitidě a rozedmě plic. Pokud se však používá jako doplněk léčby, je třeba předepsané dávky této látky, která se z vína izoluje, dodat do těla inhalátorem.

Zatímco Argentinky, které navštěvují salóny krásy, šílí po kosmetice s červeným vínem, protože podle nich skvěle zpevňuje prsa a bříško, udělali vědci z Hutchinsonova ústavu pro výzkum rakoviny v Seattlu skutečně zajímavý objev. Zjistili, že pití červeného vína může snižovat riziko rakoviny prostaty.