Hlavní obsah

Metabolický syndrom zabíjí bez bolesti

Právo, Václav Pergl

Metabolický syndrom, což je kombinace zvýšeného krevního tlaku, cukrovky, vysokého cholesterolu a obezity, má v České republice třetina dospělé populace. I když jde o vážné onemocnění, lidé jej podceňují.

Foto: Profimedia.cz

Lidé mohou metabolický syndrom ovlivnit sami.

Článek

„Přitom metabolický syndrom zabíjí tiše a bez bolesti. O to však aktivněji,“ řekl Právu předseda České internistické společnosti Richard Češka. Podle něho je varující, že růst výskytu metabolického syndromu je i v dětské populaci, což dříve nebylo.

Zásadní je dieta a pohyb

Přitom toto onemocnění zabíjí nejvíc lidí, protože vede k infarktu myokardu a mozkové mrtvici. Postihuje i tepny pánevní oblasti a dolních končetin, důsledkem mohou být amputace dolních končetin nebo zhoršení kvality života s poruchou sexuálních funkcí.

Podle Češky mohou lidé metabolický syndrom ovlivnit sami. Zásadní je dieta a pohyb. Pokud to nestačí, pak jsou namístě léky na jednotlivá onemocnění. Univerzální lék v podobě jedné pilulky na metabolický syndrom ale neexistuje.

Předseda České diabetologické společnosti Milan Kvapil uvedl, že lidé o tomto syndromu sice vědí, mnozí dokonce znají i způsob, jak ho ovlivnit, ale nedělají to. Bohužel i pacienti s tímto onemocněním často podceňují rady lékařů.

Špatný životní styl

„V poslední době se ukazuje, že metabolický syndrom má vazbu i na onemocnění onkologická a psychiatrická. Z onkologických je spojován nejčastěji s nádory zažívacího traktu, z psychiatrických chorob pak především s depresí,“ sdělil Češka.

Dodal, že příčinou, proč počet onemocnění roste, je špatný životní styl, tedy přejídání se, sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu, ale i kouření, pití alkoholu a nedostatek odpočinku.

Podle Hany Rosolové z 2. interní kliniky lékařské fakulty v Plzni by se lidé měli vyhýbat přejídání, solení jídel, a naopak by měli více jíst luštěniny.

„Protože metabolický syndrom má už třetina mužů a čtvrtina žen, lze ho nazvat epidemií a tu je třeba zastavit,“ uvedla.

Kritéria metabolického syndromu
Krevní tlak 130/85 mm Hg
Glykémie 6 mmol/l krve
Triglyceridy (tuky v krvi) 1,8 mmol/l krve
HDL-cholesterol 0,9 mmol/l krve
Obvod pasu: muži 102 cm, ženy 88 cm

Reklama

Výběr článků

Načítám