Hlavní obsah

Pět pomocníků při cestě za kvalitním spánkem

Novinky, Linda Humlová

Spánek je pro náš organismus důležitý. Není proto divu, že odcházíme do lékáren nebo ordinací lékařů ve chvíli, kdy se ve spojitosti s ním objeví jakékoli potíže. Léky ale stále častěji řeší jen důsledky, nikoli příčinu. Než se uchýlíte k chemické pomoci, vyzkoušejte pět rad, jak se zbavit nespavosti a zlepšit celkovou kvalitu spánku.

Foto: Profimedia.cz

Nespavost trápí stále více lidí.

Článek

Spánek patří mezi přirozené potřeby lidí. Pozitivně ovlivňuje organismus a zamezuje chmurné náladě, depresím, ale i povadlému vzhledu. Pokud se s něčím podobným potýkáte, vyzkoušejte následující rady, které mohou s potížemi rychle skoncovat.

Levandule

Levandule zklidňuje tělo i mysl. Důkazem je studie časopisu Medical Association of Thailand, ve kterém bylo uveřejněno, že lidé, kteří používali éterický levandulový olej, měli výrazně nižší krevní tlak, srdeční frekvenci a teplotu kůže ve srovnání s těmi, kteří používali obyčejný olej bez levandule.

Studie z roku 2016 zveřejněná v časopise Explore pak ukázala, že vysokoškolští studenti, kteří inhalovali vůni z levandulových polštářků před spaním, hlásili lepší noční spánek a denní energii ve srovnání s těmi, kteří tak nečinili. Stejné výsledky vykazovaly i studie prováděné u jiných věkových kategorií.

Foto: Profimedia.cz

Levandulové polštářky krásně voní a hodí se do každé domácnosti.

Pořiďte si domů levandulové sáčky, které můžete umístit pod polštář či k posteli. Případně si pořiďte levandulový olej, kterým si můžete potřít obličej i tělo. Skvěle také uklidňuje horká vana s levandulovými kuličkami do koupele.

Heřmánkový čaj

Heřmánek pomáhá při potížích se spánkem již řadu let. Studie z roku 2016, která byla zveřejněna v časopise Journal of Advanced Nursing, zjistila, že novopečené maminky, které pily heřmánkový čaj po dobu dvou týdnů, hlásily méně příznaků nespavosti a deprese.

Foto: Profimedia.cz

Heřmánek

Navíc, jak říká pro magazín Health neurolog Daniel Barone, popíjení teplého nápoje navozuje pocit relaxace a ospalosti. Za málo peněz vám tak může ulehčit usínání a celkově zlepšit spánek.

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský patří mezi byliny, jejichž účinnost prověřily roky praxe i moderní medicína. Pomáhá při neurologických problémech, jako je nespavost, stres i úzkost. Při samostatném užívání je nejúčinnější formou lihová tinktura, která má v sobě nejvíce potřebných látek. Kombinovat ho můžete i s ostatními bylinkami, jako je zmíněná levandule, třezalka, meduňka či chmel.

Foto: Profimedia.cz

Kozlík lékařský.

Meditace

Pokud chcete meditovat, ale nejste si jisti, jak na to, zkuste se podívat na instruktážní videa na internetu nebo si stáhněte speciální mobilní aplikace, které vás budou provádět jednotlivými fázemi.

Až se to naučíte, vypněte si na půl hodiny telefon a počítač a za jemného zvuku hudby nebo jen pomocí hlubokého dýchání zkuste meditovat. Uvidíte, že se vám hlava vyčistí od nepříjemných myšlenek, navíc se vám bude lépe usínat.

Foto: Profimedia.cz

Meditace

Uklidňující zvuky přírody

Výzkum publikovaný v loňském roce v časopise Scientific Reports ukázal, že naslouchání zvukům přírody, jako je kulisa deštného pralesu nebo bublajícího potůčku, může nastavit relaxační mód v našem mozku.

Uklidňující tóny na pozadí také mohou zakrýt rušivé městské zvuky, jako jsou hlasy, zvuky městské hromadné dopravy nebo třeba sirén.

Reklama

Výběr článků

Načítám