Hlavní obsah

Absurdní diety, které drží celebrity

Slavní v mnoha ohledech inspirují lidi z celého světa. Ne vždy je to ale ku prospěchu. Jejich posedlost dokonalým vzhledem je nutí neustále zkoušet nové a nové hubnoucí i zkrášlující metody, které již často nemají s racionalitou nic společného. A tak zatímco někteří konzumují dětskou výživu, jiní pojídají jíl a další se stravují v jednotlivých dnech podle konkrétní barvy potravin.

Foto: Profimedia.cz

Beyoncé hubne pomocí detoxikační kúry.

Článek

Co je na těchto dietách chybné nebo správné, vysvětluje doktor Andrea Ghiselli z Rady pro výzkum zemědělství a analýzu agrární ekonomiky CREA v Římě. „Jestliže říkáme lidem, že to, co pomáhá zhubnout, je méně jíst a více se hýbat, nemá to příliš velkou odezvu. Člověk často hledá zázračnou potravinu, která mu umožní shodit kilogramy hned," upozorňuje.

Americká zpěvačka Beyoncé například hubne podle citrónové diety, kterou před 60 lety vymyslel Stanley Burroughs. Nápoj je složen z vody, citronové šťávy, cayenského pepře a javorového sirupu. Cílem kúry je detoxikace a rychlý úbytek na váze. „Detoxikační kúry jsou velmi módní, ale tuto funkci pro nás vykonává naše tělo samo. Uvedený nápoj neublíží, ale je k ničemu,” vysvětluje Ghiselli.

Foto: Profimedia.cz

Reese Witherspoonová

Americká herečka Reese Witherspoonová zase vsadila na dietu, kdy k normálnímu nízkokalorickému jídlu přidávala dětskou výživu, a to 14 dávek denně. Jedno jídlo mohlo obsahovat nejvýše 400 kalorií. „Dětská výživa nenasytí, a proto není vhodná pro dospělé. Jestliže sníte při jednom jídle 400 kalorií, hubnete, ale ne proto, že jíte dětskou výživu, ale proto, že sníte málo kalorií,” podotýká lékař.

Americká televizní hvězda Snooki zase tvrdí, že v roce 2010 zhubla díky sušenkové dietě. Tři týdny jedla šest sušenek o 90 kaloriích denně a k tomu něco menšího. Sušenková dieta je výmyslem lékaře Sanforda Siegala. „Tento režim je rozhodně velmi špatný, obsahuje cukry a nedělá dobře kardiovaskulárnímu systému," varuje Ghiselli.

Hubnout kilogram denně není zdravé

Anglický zpěvák Sam Smith hubnul jeden kilogram za den. Krátce poté, co si v únoru odnesl čtyři ceny Grammy, začal na Instagram umísťovat své fotografie ukazující, jak hubne. Řídil se údajně dietou sestavenou jedním nutričním poradcem. Cvičil a jedl čerstvou zeleninu a ovoce, libové maso, mořské plody a vyhýbal se sladkostem a zmrzlině.

„S touto dietou bychom mohli souhlasit, i když neobsahuje luštěniny a celozrnné potraviny, které by tam měly být. Hubnout kilogram denně však není zdravé. V případě obézních osob by mohla být přípustná, ale neměla by trvat více než deset dní,” vysvětluje lékař.

Americká herečka Shailene Woodleyová zase konzumuje jíl, aby vyčistila tělo od těžkých kovů. „Již jsem uvedl, že naše tělo je stavěno tak, že se samo čistí od toxinů a těžkých kovů. Jíl nemá žádný význam kromě toho, že zasytí,” říká Ghiselli.

Foto: Profimedia.cz

Kourtney Kardashianová

Další americká herečka Kourtney Kardashianová, která porodila své třetí dítě, tvrdí, že jí život změnily pilulky placenty. „O těchto pilulkách neexistují žádné vědecké studie, ale American Pregnancy Association uvádí, že by mohly snižovat riziko depresí po porodu, vyrovnat úroveň železa v krvi a zvýšit produkci mléka a uvolňování oxytocinu," uvádí Ghiselli.

Americký country zpěvák Tim McGraw zase dodržoval paleodietu. Přiznal se, že rovněž přestal pít alkohol a užívat drogy. „Paleodieta je v poslední době módní, ale nemá vědecký základ. Můžeme jíst jako v paleolitu, ale nežijeme v paleolitu. Při některých paleodietách se drasticky překračuje doporučená dávka proteinů a nasycených tuků, které podle některých výzkumů mohou zvyšovat riziko onemocnění ledvin, srdce a vznik některých druhů rakoviny,” dodává lékař.

Reklama

Související témata:

Související články

Nevhodné tekutiny při redukční dietě

Stále dokola se mluví o potravinách, kterým by se lidé měli v rámci redukční diety vyhnout. Často se ale zapomíná na tekutiny, které jsou také nezbytnou...

Čtyři nejčastější dietní chyby

Lidé v prvních měsících roku často spěchají, aby zhubli do léta co nejvíc kilogramů. Přes všechnu snahu ale často dělají některé z dietních chyb, které jejich...

Výběr článků

Načítám