Růst nádorů ve střevech omezuje látka nazvaná procyanidin, která je obsažena v plodech jabloní.

"Náš výzkum naznačil, že konzumace celého jablka i se slupkou může nabídnout účinnou protirakovinnou ochranu," prohlásila doktorka Francis Raulová, vedoucí výzkumu ze Štrasburku.

Testy zatím byly prováděny na laboratorních potkanech se střevními nádory. Těm vědci vstřikovali preparáty z jablek.

Podstatný ústup onemocnění

Výsledky byly pro odborníky více než potěšitelné. Po šesti týdnech speciální výživy, kdy byla potkanům podávána jen voda a jablečný procyanidin, se počet nádorů v jejich střevech snížil až na polovinu.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Sníte denně alespoň jedno jablko?

Jablko patří v našich poměrech k dostupným druhům ovoce. Jeho obliba však v poslední době klesá, mnozí upřednostňují exotické ovoce. V ČR umírá na rakovinu tlustého střeva poměrně velký počet obyvatel. [celá zpráva] Lékaři proto radí, že by se lidé neměli konzumaci jablek vyhýbat.