Hlavní obsah

Veganství není dieta, můžete i přibrat

Novinky, Linda Humlová

Lidí, kteří se zaměřují na veganskou stravu, každým rokem přibývá. Důvody jsou jak etické, tak zdravotní. Ačkoli z jídelníčku mizí tučné potraviny, jako jsou mléčné výrobky a maso, nepočítejte s rychlým úbytkem váhy. Není totiž výjimkou, že kvůli rostlinné stravě můžete i přibrat.

Foto: Profimedia.cz

Zelenina tvoří důležitou část veganské stravy.

Článek

Veganství je v dnešní době trend, který se postupně rozrůstá do širokého povědomí. Nejenže přibývá počet veganských restaurací a kaváren, i hypermarkety se pyšní stále větší nabídkou rostlinných výrobků.

Soudě podle počtu omezení, která vegani musí přijmout, bychom si asi těžko představili vegana s nadváhou, ale i to se může stát.

Příliš velké porce

Zdravé potraviny, jako jsou oříšky, semínka a některé druhy ovoce a zeleniny obsahují velké množství tuků, které mohou za přibírání na váze. Pokud jezdíte do práce autem a máte sedavé povolání, může se stát, že zdravé tuky nestihnete spálit, což se pak odrazí na váze. Pokuste se proto vyvážit příjem a výdej energie a uvidíte, že začnete nenásilně hubnout.

Foto: Profimedia.cz

Omezte příjem oříšků

Nedostatek proteinu

Dostatečné množství bílkovin (proteinů) je klíč k zachování svalové hmoty, která pomáhá udržovat váš metabolismus v chodu. Nedostatek proteinu pak může být důvodem, proč se cítíte unavení, nebo se vám nedaří zhubnout. Zahrňte do svého jídelníčku dostatečný příjem luštěnin, které jsou jedním z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin, a uvidíte, že se budete cítit lépe.

Foto: Profimedia.cz

Druhy luštěnin

Špatné načasování

Ať už jste vegan nebo „všežravec“, dávejte si pozor na to, jaká jídla jíte a v kolik hodin. Lidé často konzumují největší jídlo v pozdních hodinách, kdy tělo již nestačí přijatou energii spálit. Rozumnější strategií je jíst nejvydatnější jídlo v dopoledních hodinách, kdy je metabolismus těla nejrychlejší.

Foto: Profimedia.cz

Nejvydatnější jídla konzumujte v dopoledních hodinách

Veganské prohřešky

I veganská jídla nemusejí být zdravá. Pokud denně holdujete smaženým hranolkům nebo veganským polotvarům, nemůžete se divit, že si s tím tělo nedokáže poradit. Veganské zákusky a nejrůznější rychlé občerstvení bývá často bohaté na rafinovaný cukr a mouku. Pokud máte chuť na sladké, zkuste zákusky nahradit čerstvým ovocem nebo hořkou čokoládou.

Foto: Profimedia.cz

S hranolkama opatrně

Pitný režim

Existuje mnoho nápojů, které cílí na veganské spotřebitele, od kombuchy přes kokosovou vodu až po smoothie. Každý z těchto nápojů je přitom bohatý na kalorie, kterým se můžete snadno vyhnout. Existuje jednoduché pravidlo, které vám pomůže rozlišit, co patří do pitného režimu, a co ne.

Pijte pouze čistou vodu a neslazený čaj, vše ostatní berte jako samostatné jídlo nebo svačinu, brzy začnete pozorovat na svém těle požadované změny.

Foto: Profimedia.cz

Smoothie berte jako samostatné jídlo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám