Hlavní obsah

Rakovina slinivky je nejzákeřnější

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina slinivky břišní je „největším zabijákem“ mezi zhoubnými nádory. Jen v Evropě na ni v roce 2015 zemřelo 104 481 pacientů. Po roce 2022 pak budou karcinomy slinivky břišní po karcinomu plic druhou nejčastější příčinou úmrtí. Statistická data z ČR uvádějí, že tento karcinom je 10. nejčastějším zhoubným onemocněním mužů a 7. u žen.

Foto: Profimedia.cz

Pětiletá doba přežití u nemocných s tímto karcinomem je méně než pět procent.

Článek

„Hlavními rizikovými faktory tohoto onemocnění jsou věk nad 60 let, souběh kouření a pití alkoholu, chronická pankreatitida, obezita a diabetes. Na základě genetických vloh vzniká tento druh rakoviny v pěti až deseti procentech,“ soudí prof. MUDr. Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Dodává, že výsledky léčby jsou v podstatě stejné ve všech zemích, které disponují vyspělou lékařskou péčí. Alarmujícím údajem by měl být fakt, že pětiletá doba přežití nemocných s tímto karcinomem je méně než pět procent.

„Bohužel se v blízké budoucnosti neočekává průlomové řešení tohoto problému,“ upozorňuje profesor.

Nejdůležitější příčinou krátkého přežití nemocných po diagnostikování tohoto onkologického onemocnění je pozdní diagnóza. Doba přežití pacientů s pozdně stanovenou diagnózou je necelých pět měsíců.

Lékaři stále nemají k dispozici metody pro časné odhalení této zhoubné nemoci a také vývoj účinných léčebných možností zaostává za možnostmi v terapii ostatních maligních nádorů.

Varující příznaky
Bolest v nadbřišku, která často vyzařuje do zad.
Neobjasnitelné bolesti zad.
Nechutenství a s tím spojený neobvyklý váhový úbytek.
Pocity nevolnosti.
Projevy neinfekční žloutenky.
Změny barvy a konzistence stolice, tzn. stolice je jílovitá, průjmovitá.
Záněty žil, které se opakují bez zjevného důvodu.
Nově vzniklá cukrovka 2. typu.
Rozvoji choroby mohou předcházet také projevy tzv. depresivního syndromu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat vhodnou pojistku proti rakovině

Zatímco ještě před pár lety bylo obtížné se proti rakovině pojistit, v současné době je samostatné pojištění rakoviny v nabídce většiny pojišťoven. Podle čeho...

Výběr článků

Načítám