Hlavní obsah

Zdravé a výživné sezónní produkty, které moc nestojí

Mnoho lidí mění doplňky stravy za čerstvé ovoce a zeleninu. Slibují si od toho odolnější imunitu a pevné zdraví. Nicméně v zimě se může čerstvé a kvalitní ovoce prodražit. Pokud chcete ušetřit, zaměřte se především na určité druhy.

Foto: Profimedia.cz

Pokud chcete v zimě doplnit vitaminy a živiny, spolehněte se na kořenovou zeleninu.

Článek

V zimních měsících kvalita ovoce a zeleniny většinou klesá. V obchodech můžeme i tak podlehnout pokušení koupit si borůvky nebo papriky, které obvykle jíme v létě, neboť je považujeme za velmi prospěšné pro naše zdraví.

Vhodnější je však ušetřit peníze a konzumovat sezónní produkty, radí italský deník Corriere della Sera.

Mnoho druhů ovoce a zeleniny, které máme k dispozici v zimě, nám skýtá bohatý zdroj výživných látek. Mezi ně patří například kořenová zelenina, která se sklízí v zimě.

Zařaďte červenou řepu

Například červená řepa je známá vysokým obsahem vitaminů, minerálů a karotenoidů, je významným zdrojem vlákniny, kyseliny listové a vitaminů C, E a K.

„Kořenová zelenina je odolná a je mnohem těžší její živiny při vaření zničit,“ vysvětluje mluvčí Americké akademie výživy a dietetiky Sara Haasová. Řepa je vynikající připravená například na způsob salátu s olivovým olejem. Ten přispívá k tomu, že se absorbují vitaminy rozpustné v tucích.

Opomíjený fenykl

Dalším významným zdrojem živin je fenykl. Obsahuje vitamin C, draslík, vlákninu a kyselinu listovou. Může se jíst syrový nebo připravovaný za nízké teploty do změknutí, kdy se stává lehce nasládlým.

Růžičková kapusta, vitaminy celý rok

Růžičkovou kapustu nalezneme v obchodech po celý rok, ale je to především zimní sezónní zelenina, a tak není tolik drahá. Je vynikajícím zdrojem vitaminu C, vlákniny a antioxidantů. Aby si zachovala své výživné látky a absorboval se vitamin A, je vhodné péci ji s olivovým olejem, solí a pepřem.

Zelená zelenina

Velmi zdravá je zelenina se zelenými listy. Zelí, brokolice, špenát a další jsou výbornou alternativou mléčných výrobků jako zdroj vápníku, ale i kyseliny listové a železa, které jsou zvláště významné pro těhotné ženy.

Citrusy jsou nejchutnější v zimě

Citrusové plody máme k dispozici po celý rok, ale některé jejich druhy jsou lepší v zimě, protože tehdy vrcholí jejich dozrávání. Pomeranče, grapefruity a mandarinky jsou zásobárnou vitaminu C, A a vlákniny.

Doporučit lze i konzumaci granátových jablek, jejichž hlavní sezóna je v pozdním podzimu a na začátku zimy. Jsou významným zdrojem antioxidantů, betakarotenu, draslíku a vitaminu C. Jadérka je možné pojídat za syrova jako přídavek do jogurtu nebo se mohou vymačkat a pít jako ovocný džus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám