Kdo chce chránit svou kondici, nedá dopustit na brambory. Zásobují tělo vitamínem C i B a množstvím minerálních látek (draslík, sodík, fosfor, síra, chlor), vlákninou a uhlovodany. Pokud nejsou upravované s tukem, netloustne se po nich.

Blahodárné účinky má šťáva vylisovaná ze syrových brambor. Působí dobře na žaludeční sliznici a čistí tělo, to se kromě jiného projeví i v lepším stavu pleti.

V zelí množství vitamínu C

Zelí bývalo dříve na stole mnohem častěji než dnes. Škoda, protože jde o zeleninu, která představuje zejména v zimě vynikající zdroj vitamínu C a K, poskytuje draslík, beta-karoten, vlákninu, thiamin a kyselinu listovou.

Sympatická je rovněž kalorická chudost chutných hlávek (100 g = 16 kcal), ze kterých se dá při troše fantazie vytvořit celá řada pokrmů.

Mnozí odborníci přisuzují zelí také schopnost předcházet vzniku rakoviny. Protože se v něm nachází i křemík, který je nepřítelem hliníku v organismu, může být rovněž pomocníkem v prevenci Alzheimerovy choroby.

Předpokládá se totiž, že ji způsobuje právě přítomnost hliníku v těle. Neodhazujme tmavší listy, je v nich nejvíc účinných látek.

Kmín zlepší trávení

K bramborám a zelí patří kmín, jedno z nejstarších koření, které se ovšem uplatňuje i jako léčivka. Díky karvonu se kmín osvědčuje jako prostředek proti nadýmání a pro celkově lepší trávení.

Čaj ze semen této byliny také uklidňuje nervy, hojí záněty v dutině ústní a tiší menstruační bolesti. Mnozí labužníci přidávají do zeleniny při dušení rovněž kmínové listy i kořeny.