Hlavní obsah

V Česku řádí chřipka, může i zabíjet. Nezaměňujte ji za nachlazení, raději se vyležte

Novinky, ČTK, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky celou Českou republiku postihla chřipková epidemie, bohužel si mnoho lidí tuto nemoc plete s nachlazením a její léčbu velmi podceňují. Nedostatečně léčená chřipka může vyústit v závažné komplikace, oslabené jedince může dokonce ohrozit na životě.

Foto: Profimedia.cz

Chřipka se šíří velmi rychle, pro její vyléčení je naprosto nutné celý průběh vyležet doma v posteli.

Článek

V prvním lednovém týdnu stoupl počet nemocných s akutním respiračním onemocněním či chřipkou na 1528 lidí na 100 000 obyvatel. Ve srovnání s posledním prosincovým týdnem šlo o 49procentní nárůst. Předpokládá se ale, že o vánočních svátcích lidé nevyhledávali pomoc lékařů a léčili se doma. Hygienici proto porovnali počet nemocných i s předvánočním týdnem, v tomto případě jde o dvanáctiprocentní růst.

S chřipkou není radno si zahrávat

Symptomy chřipky jsou na první pohled velmi podobné nachlazení, proto není úplně těžké v prvopočátcích chřipku za nachlazení zaměnit a také nemoc přechodit, což je velkým zlozvykem spousty z nás. Ne vždy je to ale dobrý nápad.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je každý rok hlášeno 3-5 miliónů závažných případů a asi čtvrt až půl miliónu úmrtí na chřipku.

Mezi nejrizikovější skupiny, u kterých se mohou rozvinout komplikace spojené s nemocí, patří děti mladší 2 let, dospělí nad 65 let, těhotné ženy, cukrovkáři, lidé s nemocným srdcem, ledvinami a jinými orgány, ale také lidé s oslabeným imunitním systémem.

Virus chřipky patří mezi kapénkové infekce, což v praxi znamená, že nejsnadněji se nakazíme v místech, kde je největší koncentrace lidí. Běžně pro přenos nákazy stačí, aby nemocný kýchl a nezakryl si při tom ústa, případně vám podal ruku, se kterou se následně dotknete obličeje a do tří dnů můžete očekávat, že se objeví první příznaky nemoci.

Příznaky chřipky

Vysoké horečky, kašel, bolesti hlavy, bolesti kloubů a svalů, škrábání v krku a rýma. Většinou tyto příznaky spojené s chřipkou vymizí v rámci jednoho týdne až čtrnácti dnů, nicméně mnozí nemoc stále podceňují.

Chřipka může i zabíjet
Do pátku 6. 1. 2017 zemřelo na chřipku v aktuální sezóně v Česku devět lidí, z toho šest na Vysočině. Závažných případů chřipky se za sezónu objevily desítky. Počet všech nemocných s akutními respiračními nemocemi včetně chřipky na přelomu roku výrazně stoupl a minulý pátek (6. 1.) odborníci uvedli, že zemi zasáhla plošná chřipková epidemie. Nemocnice proto postupně omezují návštěvy a stát zakázal vývoz léku proti chřipce Tamiflu.

„Pokud člověk podcení léčbu, může přijít řada komplikací. Mezi ty patří například akutní zánět hrtanu, nebo může dojít k chřipkovému zápalu plic, na který i dnes umírá až polovina pacientů,“ varuje lékařka Marcela Kašpárková z dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě.

Mezi další potíže spojené s přechozenou chřipkou patří také záněty svalů, včetně zánětu srdce, také zánět mozkových blan.

Nejúčinněji se vyléčíte doma pod peřinou

Podle odborníků je nejlepší a nejúčinnější léčbou postel a peřina. Také je ale možné užívat léky s obsahem paracetamolu a ibuprofenu, jež mají protizánětlivé účinky a dokážou tlumit bolesti hlavy, svalů, ale i snižovat horečku.

Na ucpaný nos radí lékařka Marcela Kašpárková užívat spreje na přírodní bázi, na nichž si nelze vytvořit závislost. Doporučuje například přípravky obsahující mořskou sůl, dexpanthenol, eukalyptus nebo mátu.

Lékaři zároveň důrazně varují před tím, aby lidé chodili do práce, pokud jsou nemocní. Zabrání tím především velmi pravděpodobnému šíření nemoci mezi kolegy.

Domácí test pro zjištění chřipky

Pokud máte pocit, že jste se také zařadili do skupiny těch, kterým se letos chřipková epidemie nevyhnula, avšak nejste si jistí, a nevíte, zda nejsou pro léčbu nutná antibiotika, zpozorněte. Odpověď totiž můžete získat poměrně snadno, rychle a navíc z pohodlí domova, aniž byste museli čekat v čekárně u lékaře, kde se riziko nákazy ještě dalšími nemocemi samozřejmě znásobuje.

Díky domácímu testu CRP (lze volně koupit, případně provést u lékaře zdarma) zjistíte, zda je onemocnění bakteriálního původu (a je nutné jej léčit antibiotiky) anebo jde o virové nachlazení (chřipka), které zvládnete vyléčit svépomocí, s léky volně dostupnými v lékárně. Jestliže vám teploměr ukazuje zvýšenou teplotu nebo dokonce horečku, ještě to o ničem nemusí vypovídat.

„Zvýšená tělesná teplota není dostatečnou informací pro určení diagnózy. Je důležité znát hladinu tzv. C-reaktivního proteinu - CRP. Podle jeho obsahu v krvi poté můžeme poměrně přesně rozlišit mezi bakteriálním nebo jiným, nejčastěji virovým původem onemocnění. Zatímco první případ splňuje podmínky pro nasazení antibiotik, v druhém se zpravidla stačí vyležet a léčit běžně dostupnými prostředky," vysvětluje doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Zaměřte se na jídelníček

Když se nemoc rozvine, málokdo má na jídlo vůbec pomyšlení. Nicméně i to může prodloužit dobu zotavování. Správně zvolenými potravinami či hotovými pokrmy je totiž možné průběh onemocnění zmírnit a zkrátit dobu uzdravování.

„Organismus během nemoci potřebuje vyšší příjem kalorií než za normálních podmínek,“ vysvětluje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Dodává také, že velmi důležitý je i příjem tekutin. Proto je vhodné do stravy zařadit pokrmy, které podpoří hydrataci organismu a zároveň člověka nasytí a dodají tělu tolik potřebné živiny.

Nachlazení versus chřipka
NachlazeníChřipka
Teplotaspíše u dětí, u dospělých spíše zvýšenáhorečka, i přes 38 stupňů
Rýma, bolest v krkutéměř vždyněkdy
Kašelnejdříve suchý, později vlhkýsilný
Únavapřiměřená, odpovídající stavuvleklá, trvající i 14 dní, na počátku nemoci až vyčerpání

Už naše babičky a jejich maminky říkaly, že vývar je grunt. A to platí dodnes. Z tak obyčejné věci, jako je domácí poctivá polévka tělo získá dostatek vitamínů, minerálů, kalorií i bílkovin. Podle fitness trenérky Contours Markéty Brožové je polévka hlavně zdrojem tekutin a elektrolytů, které jsou pro dostatečnou hydrataci organismu naprosto nezbytné.

„Kromě toho obsahuje kuřecí polévka také aminokyselinu cystein. Jedna z jejích forem stimuluje rozklad hlenu a působí protizánětlivě, protivirově a antioxidačně. Drůbeží polévka také tlumí aktivitu neutrofylů, které mohou být původcem ucpaného nosu a věčného pokašlávání,“ vysvětluje Markéta Brožová a dodává, že při nemoci se hodí nejen drůbeží vývary, ale i jiné vývary z kostí či masové.

A malý tip na závěr. Pokud chcete být fit co nejdříve, přidejte do každé porce vývaru jeden vylisovaný stroužek česneku. Ten účinně působí proti bakteriím, virům a plísním a aktivně posiluje imunitní systém.

„Vývar s prolisovaným česnekem tak rázem obohatíte o další léčebné účinky,“ uzavírá trenérka.

Anketa

Berete si při onemocnění neschopenku?
Ano, bojím se komplikací
24,5 %
Ne, s nemocí chodím do práce
75,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1206 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám